Регион

Бежанците от лагера в Харманли отново на протест

ПротестБежанците в Харманлийския лагер отново протестираха. Малко преди обяд около 100 чужденци  поставиха постелки на входа на бившите казарми в града на Белоногата и седнаха на земята.

Бежанците заявиха претенциите си за справедлив график при оформянето на документите при получаването на статут. Те се оплаккват, че има хора, които са влезнали в страната още от септември, а досега не са извикани за интервю. В същото време за други, които са дошли по-късно и имат пари за адвокат, са започнали процедурите по изготвянето на документите.

В лагера в Харманли бежанците живеят при едни от най-лошите условия в страната. Освен на фургони, те не настанявт в общи помещения и палатки.

Както Haskovo.info писа по – рано днес, в приемателния център в града на Белоногата има настанени 1176 бежанци. Капацитетът на центъра е 1450 души.  Те живеят в голяма мизерия. Там бе регистриран и един случай на хепатит А. По този повод вчера в лагера беше извършена дезинфекция.

По-късно днес от Агенцияпа за бежанците обявиха, че протестните действия в лагера в Харманли са инспирирани от външни лица, проникнали на територията на центъра, които се представят за собственици на фирми, обслужващи кандидатите за бежанци. 

Те лъжели  настанените в центъра хора, че могат да ги превозят до София и да им съдействат да получат статут по ускорена процедура. Със съдействието на МВР Агенцията за бежанците е взела мерки за прекратяване на измамите и на други незаконни действия. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
zgan
zgan
19.11.2013 18:04 18:04

nqma li koi da im pusne malko gaz dokato spqt

jivko
jivko
20.11.2013 9:12 9:12

tiya hora hritiyani ot SİRİYA i ot AFGANİSTAN za tuy 4esa po blizo na evropeyska i hristiyanska BG , a ina4e biha ostanali oshe v anadola, no kakvo vijdat ot tiyahnatasi religiya vijtesi sami ( na tova se vika BG) gostopriemni i lübezni kakto vinagi

Back to top button