Хасково

Студенти, синдикалисти, майки на протести

Протест, архивХасково протестира. Първи крак повлякоха студентите, които в неделя излязоха на централния площад. Младежите поискаха правителството да подаде оставка. Вчера студентите добавиха към това си искане и две нови – намаляване на броя на депутатите и промени в Конституцията.

Учащите в университети в цялата страна обявиха, че протестите им няма да спрат и призоваха хасковлии да се включат в следващия митинг на площада в събота от 13:00 часа.

След студентите на протест излизат и синдикалистите. 250 души от областта днес ще се включат в националния протест на КНСБ в столицата.

Протест, архив5 автобуса от Хасково, Димитровград и Харманли тръгнаха към София рано сутринта. От местната структура на Конфедерацията на независимите синдикати заявиха, че акцията е предупредителен знак към управляващите и правителството да чуят гласа на работещите в бюджетната сфера и техните социално-икономическите искания.

От КНСБ ще се борят за по-високи доходи, за спиране на постоянното увеличаване на пенсионната възраст и стаж и най-вече за това „хората да са в центъра на вниманието и грижата на управлението“.

Утре хасковските майки ще протестират. Те недоволстват срещу исканото от кмета Георги Иванов увеличение на месечните такси за детските градини в общината. В докладната, която ще бъде гласувана на предстоящото заседание на общински съвет Хасково на 29 ноември, градоначалникът изтъква, че са направени изчисления на база отчетни данни на разходите за храна и събрани такси в община Хасково.

Протест, архив„Видно е, че дофинансирането от общинския бюджет е в размер на 35% за 2011 г. и 44% за 2012 г., а за 2013 г. до м.септември вкл., вече е 92.5%“, пише в докладната. Затова Георги Иванов предлага месечните такси за детските градини в града да скочат с 20 лева, а в селата – с 15.

Така посещението на едно дете в детска градина в града ще струва на родителите 70 лева на месец, а  в селата – 45. Тази новина разбунтува майките в Хасково, които създадоха фейсбук група „Не на увеличението на таксата за градина“. 870 души вече са се присъединили към групата.

Днес се очаква майките да внесат уведомление в общината, че утре от 10:30 часа организират протестен митинг пред сградата на кметството. Те приканват всички, които искат да ги подкрепят да го направят. Канят и студентите, на които обещават да върнат жеста в събота. Майките имат намерение да присъстват и на заседанието на Общинския съвет, където се надяват да бъдат изслушани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ангелов
Ангелов
20.11.2013 10:08 10:08

Къде бяха синдикатите когато Бойко съсипваше българската икономика,когато се увеличаваше пенсионната възраст,а на гърба на работещите се трупаха нови и нови заеми?

Генко Шикеров :)
Генко Шикеров :)
20.11.2013 15:38 15:38

Заеми се трупат сега, а пенсионната възраст няма как да не се качва, при положение, че населението застарява. По-добре с по-малко на година, отколкото веднъж с много.

Back to top button