Хасково

Директори на детски градини: Поскъпването на таксата е наложително

ПресконференцияПоскъпването на таксата за забавачка от 50 на 70 лв. е наложитолно. Около това мнение се обединиха 17 директори на хасковски детски градини.

Те свикаха пресконференция в ОДЗ 15 в кв. „Орфей“ за да обяснят пред медиите необходимостта от увеличаването на таксата.

Анна Йорданова, домакин на срещата, заяви че вдигането на таксата е оправдано, защото разходите реално са се увеличи, което е видно от ежемесечните фактури. „Майките имат право да търсят отговор на своите въпроси, но в случая говорим за икономически разчет на общината“, каза Йорданова. По нейните думи положението е станало още по-тежко след въвеждането на задължителните подготвителни групи за 5 и 6-годишните деца. Така се е увеличил и броят на децата, които общината субсидира. Според Йорданова проблемът не е в поскъпването на таксата, а в ниските доходи в България.

Директорките признаха, че в последните 3 г. общината не е превела 5 субсидии, но те са успели да се справят с текущите си плащания. Градините обаче продължават да дължат пари за храна на фирма „Дусман“. Те са категорични, че ако таксата не скочи ще се стигне до затваряне на детски градини в общината.

Директорът на ОДЗ 11 в кв. „Република“ Илияна Лесингерова призна, че увеличаването на таксата ще доведе до отлив на деца от градината. „Ние и сега изпитваме затруднения в събирането на таксата от семействата. Не мога да прогнозирам колко деца ще отападнат, защото много от хората в квартала още не са на ясно какво точно се случва. С пролетта и появата на сезонна работа, семействата отново връщат децата при нас, като очаквам това да се повтори и сега“, коментира Лесингерова.

Както Haskovo.info писа, отложената от миналия петък сесия на общинския съвет, на която ще се разглежда предложението за поскъпване на таксата с 20 лв., ще се проведе на 6 декември.

Пресконференция  Пресконференция 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

17 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ррр
ррр
04.12.2013 13:10 13:10

Що за глупости говорят!!!Никой ли нямаше доблеста да каже истината или всеки си натиска парцалите от срах дане си изгуби мястото!Нали око родителите спрат децата от градина и на другия ден цената ще е наполовина!!!Не им излизат сметките на тези измекяри за разлика от тези в Минерални Бани!!!

Разумен родител!
Разумен родител!
05.12.2013 19:16 19:16

Как не ви е срам??? Да говорите така за хората които гледат и се грижат за децата ни… С какви очи оставяте децата си сутрин в ръцете на учителите? Аз също съм родител и то РАБОТЕЩ!!!!!! Казвам го защото много от майките които винаги са недоволни от грижите за децата им, са именно неработещи и с извинение се чудят по цял ден къде да отидат на кафе и как да си поспат повечко на обяд… Вие „майки“ имате ли изобщо уважение към хората които баршат гъ…те на децата ни ? Най-малкото което е трябва да ги уважаваме за това,че ни връщат децата всеки ден живи и здрави и понаучули нещо ново. Едва ли всеки от нас има времето и желението да се занимава допълнително с детето си вкащи.. по-лесно е да го сложите да погледа детско филмче нали? Нямате никакво уважение към тази професя което е срам за вас! Да не говорим че с тези заплати в днешно време трябва наистина да работиш по призвание понеже липсва големият финансов стимул там! А отностно таксите… еее .. за 2 лева за цял ден да ми гледат детето , да е на топло, на чисто, да се храни 3 пъти на ден с топла храна и плодове и да го учат… ТОВА Е СМЕШНА СУМА! Ако мислите че е много си го оставете вкъщи и смятайте колко ще похарчите, а да не говорим че трябва да не ходите на работа че да можете да готвите на детето си и да го учите!!! Осъзнайте се!!!

хахахаха
хахахаха
04.12.2013 22:56 22:56

На 03.12 бяха на инструктаж при кмета, а на 04.12 вече всички го подкрепят. Какво ли им е казал кмета,дали ги е похвалил или им е издърпал ушите ???
Няма ли кой да му каже на Иванов да ги махне всичките тези тъпачки и да сложи млади хора с мениджърски способности ?!
Скъпи майки,като си спрете децата от градина тъкмо ще го улесните кмета.Като няма деца-съкращава персонала и продава сградата за шивашки цех.Той именно това иска.Водете си децата на градина, но не плащайте таксата, както правят в циганските градини.Другият вариант е да откриете начин да не се увеличават таксите.

заознат
заознат
04.12.2013 22:25 22:25

Мили майки,за нищо на света не се отказвайте от протеста срещу увеличението на таксите.Днес за пореден път директорките се изложиха пред всички – с нищо и по никакъв начин не можаха да се аргументират с налложителното увеличаване на таксите.Показаха се на изключително НЕКОМПЕТЕНТНИ ръководители.Оказа се,че най-важното е да спасят „кожите си“.Колко жалко.

Анонимен
Анонимен
04.12.2013 22:01 22:01

http://www.hsmaritsa.com/razsledvaniya/palatt-na-georgi-ivanov-se-shiri-v-chashkata-na-yazovir.html

ЕТО ТАМ ОТИВАТ ВАШИТЕ ТАКСИ.

ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ТОВА Е ПОСТРОЕНО СЪС КМЕТСКИТЕ ЗАПЛАТИ?

ТОВА Е САМО ОТ ДАРЕНИЯТА.

Анонимен
Анонимен
04.12.2013 20:53 20:53

То е ясно че всички не може да спрат децата от градина.

Но ако искате майки да успеете, потърсете бавачки за децата си за месец, два или три ако можете и тогава ще усетите колко сте силни.

Обединението прави силата. Взимайте заедно решенията и бъдете твърди. и търсете подкрепа от нас. Колкото можем ще помогнем. Ние сме зад вас.

ВАНЧЕВ
ВАНЧЕВ
04.12.2013 17:07 17:07

а мъстиата ГЕРГАНА БОЙЧИНОВА КАКВИ ГИ Е ПЛЕЩИЛА,К*РВЕНТИА

Родител
Родител
04.12.2013 16:53 16:53

Как да не се краде.. Малко са парите на директорите, та затова работят и като продавачки в кварталните магазинчета и теглят сирене и салам. Тая директорка на ОДЗ№5 Пинокио Весела Янкова целия квартал я познава като продавачка в хранителен магазин на улица Славянска. Сега виждаме, че въпросната г-жа е и Директор на ОДЗ№5 Ще я номинираме за Златен Скункс при Господари на Ефира.. 100% ще го спечели… Келепир, келепир голям в тия детски градини.. .. малко е келепира в хранителния магазин. Та няма ли професионална етика-учителска ,бе хора..

Майка
Майка
04.12.2013 15:49 15:49

Да спрем децата си за едив месец да видим какво ше се случи с тия оядени праскини.Да останат без заплати,защото заплатите си получават от нашите парички-простотия до шия и дебели гъвове…

Димитровград
Димитровград
04.12.2013 14:55 14:55

Таксата в Димитровградските градини и ясли се изчислява всеки месец на база 2лв храноден и постоянна такса 12лв. Хранодена се дължи за посетените от детето работни дни за месеца, а 12 лв се плащат твърдо независимо от посещаемостта на детето. Също така 12 лева не се дължат от децата от предучилищните групи. В Хасково на каква база се изчисляват таксите?

hjk
hjk
04.12.2013 14:36 14:36

Тъпи изкук*ригали кметски кифли

една майка
една майка
04.12.2013 13:52 13:52

в случая говорим за икономически разчет на общината…..каза Йорданова…Само Хасково ли е общината , в която се изпитва затруднение особено след промените за 5 и 6 годишните…???
Как другите общини се справят,а само нашата не може…Безсрамни,бескрупулни кожодери,интересчии…работели за благото на децата…в някой друг живот…

ааа
ааа
04.12.2013 13:47 13:47

В Димитровград си нямат „Дусман“, храната се готви в градините и таксата е по-малка….

da be
da be
04.12.2013 13:37 13:37

Г-жа Йорданова, която до преди по-малко от година беше служител /Директор/ в общината, се е наложило да защити бившия си работодател за да се отблагодари на кмета за това, че след наложителното й премахване от там, тя отново е Директор, както в миналото. Събрала е Директорите на няколко градини, защото всеки който откаже ще си има в последствие проблеми с кмета, който им е работодател в някаква степен, нйо не съвсем, но така или иначе -те са зависими от него.

MAIKA
MAIKA
04.12.2013 13:36 13:36

Директорките са притиснати няма как да не подкрепят Кмета,първо защото им е работодател и второ ако сте прочели и разбрали другото му предложение за сливане на две детски градини в една ,само административно разбира се без да местят децата,но вече Новата градина е с ново име и само с един директор.Половината от тях няма дя са вече директорки…

ТИНА
ТИНА
04.12.2013 13:27 13:27

ПЕРСОНАЛА Е РАЗДУТ ,КРАДЕ СЕ ОТ ХРАНАТА,У4ИТЕЛКИТЕ СИ 4ОПЛАТ НОСОВЕТЕ И ГЪЗ..ВЕТЕ ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕЛЛ
КОЛКО КОНСУМИРА ЕДНО ДЕТЕ,ПОВЕ4ЕТО ХРАНА ОТИВА В У4ИТЕЛКИТЕ И ПЕРСОНАЛА

НЕРазумен родител
НЕРазумен родител
06.12.2013 13:58 13:58

Това.че сама се определяте като разумна няма да ме накара да се чувствам по-неразумна от Вас. В другите градове на страната децата също са на топло,нахранени,обучавани и т.н. за по-ниска сума.Ето това ме кара да се чувствам неразумна,че го търпя,а не- Вашите излияния. На всички деца в България някой им
„баршат гъ…те “ без да плащат 70 лева за пумията с която ги хранят,а Вие като по-разумна може да плащате и по 100 лева за моя сметка.

Back to top button