Регион

Откриха луксозен център за 14 деца в Димитровград

ЦентърЛуксозен център за деца от семеен тип бе официално открит днес в димитровградския кв. „Черноконево“.

В среда, близка до семейната през 2014 г. там ще бъдат настанени 12 деца на възраст от 3 до 18 г. Предвидени са и две допълнителни места.

Шефката на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Грета Иванова обясни, че в центъра ще се настаняват приоритетно деца от общината и областта. Всички те ще бъдат изведени от социални домове, където се отглеждат сега. В началото на 2014-а два подобни центъра ще бъдат открити в Хасково и един в Харманли. Димитровградският е изграден по проект, финансиран с 654 340 лв. от Оперативна програма „Регионално развитие“.

Центърът разполага с 8 спални, 6 от които са с по две легла. Има всекидневни, санитарни възли, стаи за персонала, като всички вече са обзаведени. Идеята на центровете от този тип е те да бъдат дом за детето, а всичко останало да се върши навън. Например рехабилитация, обучение и всички останали ежедневни дейности, обясни Иванова. Така на практика децата ще се социализират по-добре.

Кметът Иво Димов обясни, че след Нова година ще стартира нов проект на стойност 175 000 лв., по който ще бъде набиран персонал от 13 служители. Веднага след приключване на обучението им в центъра ще бъдат настанени и първите деца.

Димов обясни, че общината подготвя проект за изграждането на център за временно настаняване на бездомници. В града се строи и кризисен център за настаняването на лица, пострадали от домашно насилие.

 Център Център 
 Център  Център
 Център  Център

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
11.12.2013 16:40 16:40

Проектанта на сградата ако може да каже тази така наречена дневна как се отоплява при условие, че е със 4-5 метра светла височина. Този проект не е икономически обуслован при условие, че ще го ползват 12 деца. Това е обект несъобразен с българските условия.

Back to top button