Хасково

Работодатели: Висшето къса връзката между нас и учениците

Кръглата масаЖеланието на родителите на всяка цена децата им да учат висше образование къса връзката между учениците и работодателите, алармираха днес хасковски бизнесмени. Статистиката сочи, че двама от трима ученици след завършване на средното си образование предпочитат да спрат професионалната си реализация и да продължат обучението си в родните ВУЗ-ове макар в специалности, които нямат нищо общо с професията, която са учили и практикували от VІІІ до ХІІ клас.

Така се оказва, че трудът и усилията младите хода да бъдат мотивирани и да заобичат професията на учители и работодатели е била напразна.

Около това мнение се обединиха бизнесмени от региона, експерти от Регионалния инспекторат по образование и директори на професионални гимназии от Хасково и Димитровград на кръгла маса на тема „Професионалното образование и бизнеса“, организирана от ПГ по туризъм „Александър Паскалев“.

Кръглата масаНа дискусионния форум стана ясно още, че за да бъде решен този проблем голяма роля имат родителите, чийто амбиции в нередки случаи се различават от желанието за професионална реализация на децата. Така в гимназиите попадат младежи, които нямат мотивация да изучават дадена професия.  

Друг проблем са и остарелите учебници и помагала, които не са актуализирани с години и не кореспондират с изискванията на бизнеса.

Единственото, което е в правомощията на гимназиите е да открият проблемите при практическото обучение на учениците и да набележат мерки за решаването им, съобразявайки се с потребностите на работодателите за конкретни и специфични изисквания към новите служители, коментира директорът на гимназията – организатор на кръглата маса Пенка Георгиева.

Кръглата масаВ тази връзка от училището са провели анкета сред работодатели за очакванията им от учениците. Според проучването над 50% от бизнесмените срещат затруднения при набирането на персонал. 92 на сто от работодателите са посочили, че търсят у кандидатите добри комуникативни умения, експедитивност, бърза адаптивност, компютърна грамотност и владеене на език. Сред специфичните изисквания фигурират качества като въображение, амбицизност, естетически усет, дисциплинираност, богата обща култура, сръчност.

Кръглата маса завърши и с добра новина за Професионалната гимназия по туризъм. Местен собственик на сладкарски цех обяви, че през следващата учебна година ще даде стипендия на изявен ученик, за да стажува при него. По този начин бизнесменът се надява да повиши мотивацията сред младите хора да станат по-добри в професията си и да се реализират тук. Директорът на гимназията подписа и споразумения за съвместна дейност с фирми от областта.

Кръглата маса Кръглата маса

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ррр
ррр
12.12.2013 13:54 13:54

Пълни глупости от стран на бизнеса!Със средно образование не само нма сигорност и перспектива но няма и пари!!!И изобщо защо особедно в Хасково го наричаме бизнес след като това е разбойничество!!!За повечето псевдо бизнесмени е необходимо млади неграмотни без претенций работници който да маниполират и лъжат лесно!!!

dsfa
dsfa
12.12.2013 15:19 15:19

dfav dtatg

fff
fff
12.12.2013 18:26 18:26

Пълни глупости ! Явно в края на календарната година са останали пари по някой проект и не могат да бъдат усвоени по друг начин а само като се съберат господа учителите на седянка !!!

Мария
Мария
12.12.2013 19:29 19:29

Като е толкова лесно защо не си напишеш някой проект и да го изпълниш ,че и пари да ти останат.Браво на ръководството и на всички учители.В това училище поне се работи и се мисли за учениците.ДРУГИТЕ УЧИЛИЩА да се учат от тях.БРАВО!!!

nevena
nevena
12.12.2013 20:38 20:38

e samo za tezi koito uchat sladkarstvo hotelierstvo restorantyortvo samo te imat plateni stajovee a tezi koito uchat v turgoviq nikoi ne gi mislii da naprawqt neshto i za tqhh de !!

Back to top button