Регион

Тепърва ще готвят правила за децата чужденци без родители

Срещата в ХарманлиТепърва ще се изготвя механизъм, по който ще се работи с децата чужденци, които влизат нелегално в България без родителите си. Това стана ясно на първото по рода си изнесено заседание на Националния съвет за закрила на детето, което се проведе в Харманли.

Сега работата на институциите е силно затруднена най-вече заради липсата на информация и комуникация между тях.

Срещата в Харманли

Ева Жечева

Сега след като бъдат заловени на границата, децата обикновено се „прикрепят“ към някой възрастен от групата, който трябва да се грижи за тях.

Възрастните и децата обаче получават статут на бежанци по различно време и в този случай те се разделят. Тогава не е ясно кой трябва да поеме закрилата за децата. Често се случва за тях да се грижат доброволци или социални работници по собствена инициатива, а децата да нощуват в полицията или в хотели за сметка на добри хора.

Срещата в ХарманлиВсъщност пропуските, които се правят, понякога неспазване на стандарти и процедури, ни провокираха да започнем по специален координационен механизъм, който ще има за цел да изясни отговорностите на всички институции, коментира пред медиите председателката на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Докато държавните институции измислят процедурите, по които да се работи, децата чужденци без родители в България вече са над 100. Повечето са настанени в центъра в „Овча купел”. В лагера в Харманли към момента няма деца без родители. Неправителствените организации обаче са притеснени.

Не може да говорим за организиране на хранене, образование на децата след 1,2,3 месеца, докато някои ситуации са спешни и касаят два часа, каза Диана Димова от сдружение „Самаряни“, която лично е наемала хотел за децата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button