Хасково

Нарoдни песни от хасковския край в престижно академично издание

ИзданиетоДесетки песни от хасковския край са включени в новоизлезлия сборник „Народни песни от Тракия“. Той съдържа над 1000 автентични песни, записани от именития изследовател на фолклорното богатство Тодор Джиджев между 1964 и 1980 г. в различни селища .

Изданието е свидетелство за амбицията на българските етномузиколози да съставят капитални сборници с нотирани народни песни, представящи песенния фолклор на българските музикални региони, казват специалистите.

Сборникът е плод на колективните усилия на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, Института за изследване на изкуствата, Института за математика и информатика при БАН, и академичното издателство „Проф. Марин Дринов“.

„Забягнала Янка робинка“ в изпълнение на Христо Петров от с.Равна гора, община.Свиленград, „Мари Тодоро Тодорке“, изпята от Здравка Делчева от Любеново през 60-те години на миналия век, са част от бисерите, с които хасковският край присъства в сборника.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button