Хасково

Хасковлийка откри ново приложение на тютюна

Иновация

Инж. Тодорка Лепкова и Гергана Мартинова разработиха и нови кошери

Иновативен продукт може да даде ново приложение на тютюна, съобщи за Haskovo.info хасковлийката инж. Тодорка Лепкова, управител и собственик на „Иновационтех“ ЕООД в Дебелец.

Става въпрос за горивната смес „Лирол“, която няма аналог на световния пазар и е многократно по-икономична и екологична от досегашните алтернативи. Продуктът е предназначен за използване в керамичната индустрия, като гориво за пещи при изпичането на изделия от керамика. Той може да се използва като горивна добавка към глината за подобряване на равномерното изпичане  на керамичните маси.

„Лирол“ представлява горивна смес в твърдо агрегатно състояние, която да може да се предлага под формата на прах, таблетки, капсули, пелети и други гранули с различни според нужните килокалории, размери и форма на зърната. Полезният модел „Лирол“ е предназначен за приложение в керамичната индустрия, както и във всички индустрии, където се изисква процесът на горене да е без възпламеняване, като алтернативно гориво, обясниха от фирмата.

Гергана Мартинова, от екипа на „Иновационтех“, която е дъщеря на инж. Лепкова, обясни че една от съставките на новия продукт е биокатран, получен чрез студено пресоване на тютюн. На базата на това, специалистите вярват, че „Лирол“ може да даде и новото приложение на тютюна. След въвеждането в производството на новото гориво нуждите от тютюн ще се увеличат около 3 пъти. 1 кг. „Лирол“ струва 1.80 лв. и има 7 пъти по-висока калорийност, похвалиха се от фирмата. Към новото гориво вече има интерес от САЩ.

В екипа, разработил новото гориво, е и друга хасковлийка – химикът Искра Андровска.

Haskovo.info припомня, че фирмата на инж. Тодорка Лепкова произвежда и иновативните керамични кошери, които вече се преврнаха в хит на пазара.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
пламен динчев
пламен динчев
13.01.2014 16:48 16:48

БРАВО НА ИСКРА АНДРОВСКА. ТЯ Е НАШАТА ГОРДОСТ, ВСИЧКИ СЕ ГОРДЕЕМ С НЕЯ.

Против тютюна
Против тютюна
13.01.2014 17:13 17:13

Еее намери се някой да измисли този тютюн да носи нещо полезно за хората,а не да ги трови и убива! Бравоо! Страхотна идея! Много здраве и късмет желая на жените и момичето! 🙂

Иновационтех
Иновационтех
13.01.2014 18:41 18:41

Благодарим за хубавите коментари и прекрасната статия! Можете да ни намерите във фейсбук като потърсите страницата ни inovationtech.ikpm ,където качваме редовно много новини и снимки около иновациите, които разработваме. Благодарим Ви за интереса!

Анонимен
Анонимен
16.01.2014 21:55 21:55

браво

Back to top button