Хасково

Суша: 20 пъти по-малко валежи в Хасковско

Земеделци

Тенчо Тенчев

20 пъти по-малко валежи от нормата са паднали в Хасковска област от началото на декември 2013 г. до сега, сочат данните на метеорологичната обсерватория в областния град.

През декември количеството валежи в региона се движи от 4 до 10 литра на квадратен метър. Нормата пък за месеца е цели 75 литра на квадрат. От началото на януари падналите валежи са незначителни. Метеоролозите отчетоха и необичайно трайно високи температури за периода. Това излъга и много растения и селскостопански култури, които започнаха развитието си по-рано.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в областта Тенчо Тенчев съобщи за Haskovo.info, че пшеницата и ечемика вече са напреднали в развитието си заради високите температури. В същото време за тях няма нужното количество почвена влага. Ако времето се задържи така още няколко седмици, по неговите думи щяло да светне и червената лампа пред земеделците. Той очаква сушата да създаде проблем за царевицата и слънчогледа, които се сеят напролет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button