Регион

Димитровградчани отпразнуваха Атанасовден с курбан

АтанасовденХрамов празник на днешния Атанасовден има църквата „Свети Атанасий“ в димитровградския кв. „Марийно“.

Литургия там отслужи архиерейският наместник отец Георги Тодев. От църковното настоятелство пък приготвиха казан с курбан, приготвен от домашна кокошка.

Църквата е осветена от пловдивския митрополит Арсений на 22 май 2003 г.

АтанасовденПравославната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 г. след Христа в египетската столица Александрия.

Вярва се, че дойде ли Атанасовден, идва и пролетта. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете.

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.

Атанасовден   Атанасовден
 Атанасовден  Атанасовден

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Дълбоко възмотен
Дълбоко възмотен
24.01.2014 11:42 11:42

Отпразнуван бил християнски празник в чест на светия с жертвоприношение/сатанински ритуал. Направо ми се повдига от турската свинщина вкоренена до подобни нива в българските души и най-вече от това, че подобно нещо се приема с такава лекота. Абсолютно невежество и безобразие! И после защо хората нямали вяра в Българската православна църква. Е, как да имат, като не знаете какво правите?

Back to top button