Регион

Кукерите от Ивайловград с наградата на кмета на Перник

КукериКукерите от ивайловградския квартал „Лъджа“ спечелиха специалната награда на кмета на Перник Росица Янакиева. 
Колоритната група заслужи отличието на завършилия XXIII Международен фестивал  на парадните игри „Сурва“ Перник-2014.
 
Три дни Перник живя и диша с маскарада. От истински, по-истински, понесли фантастични маски в него участваха и ивайловградските кукери. Запечатани усмивки, емоция, умора, но и прекрасно изпълнение на единственото и уникално „ляво хоро“. Великото очарование на празника властваше над всичко и всички. Сега мъжете, които носиха по около 100 кила – звънци, костюми и чанове, близо две седмици ще наместват кокалите си и ще церят синините от каишите. Не е лесно да скачаш в студа с такава тежест на кръста. От това преживяване обаче, никой се не отказва, похвали своите отличени съграждани кметът на Ивайловград Диана Овчарова. 
 
Кукерската група при читалище „Пробуда 1914“-Ивайловград е създадена през 1980 г. и е единствена в област Хасково. От годината на своето създаване групата  взема участия в почти всички Международни фестивали на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Завоюваните отличия и медали са многобройни и се съхраняват ревниво в архива на местния културен институт. От миналогодишното си участие кукерите се завърнаха с награда за атрактивност и сребърен медал.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button