Хасково

Хасковлийка с наградата „Еврика“ за наука

НаградаХасковлийката д-р Славея Петрова, главен асистент в Биологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, взе годишната награда „Еврика“ за постижения в науката.

Призът се присъжда от Фондация „Еврика“ съвместно със Съюза на учените в България.

Славея Петрова завършва ГПЧЕ „Асен Златаров“, а след това  специалността екология в Пловдивския университет. Работи в областта на фитоекологията, градската екология и биомониторинга.

Наградата й се връчва за разработения от нея метод за проследяване и локализиране  на атмосферното замърсяване и състоянието на въздуха в отделни точки, а също за определяне на замърсителите по вид. За  проучване на въздействието на замърсяването върху растителността д-р Петрова изследва натрупванията на вредни вещества в мъхове, тревисти видове, широколистни дървета. Данните са от полза за мерките, които трябва да се предприемат, за да се подобри качеството на въздуха.

Д-р Петрова е предоставила резултатите от докторската си дисертация на работната група, която изготвя плана за действие на община Пловдив за 2014-2020 г.

От 1990 г. Фондация „Еврика“ всяка година селектира ключови постижения на млади таланти в областта на науката, изобретения с голяма обществена значимост, успешно управление на стопански организации и високи резултати в развитието на аграрни дейности. Условие за кандидатите за наградите „Еврика“ е да не бъдат по-възрастни от 35 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button