Хасково

Всеки пети земеделец от областта иска ваучери за гориво

Земеделие, илюстрация445 земеделски производители от общо 2065 в областта са подали заявления, за да се възползват от възможността да получават ваучери за гориво, съобщиха за Haskovo.info от Областна дирекция „Земеделие“. Най-голям е напливът от Тополовград, където молби са подали 125 стопани. Следват Димитровград (90 стопани), Хасково (48 стопани), Ивайловград (44 стопани) и Харманли (42 стопани).

Единствената община от региона, от която няма подадено нито едно заявление за получаване на ваучери за гориво е Маджарово.

Haskovo.info припомня, че стопаните, които искат да се възползват от държавната помощ, могат да го направят до 3 февруари. Заявленията се подава в Земеделските служби по места. В тях фермерите заявяват прогнозни данни за годишното потребление на гориво за обработваемите площи по видове култури, брой животни и т.н.

Кандидатите трябва да са регистрирани земеделски производители, да нямат публични задължения, да не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или ликвидация.
Отпускането на помощта става на два етапа.

С ваучерите за гориво земеделските стопани могат да закупят от бензиностанциите газьол.

Стопаните, получили ваучери за гориво, ще са обект на последващ контрол. Ако се окаже, че са използвали не по предназначение ваучерите или пък получения с тях газьол, ги грози глоба в размер от 2000 до 5000 лева. Същата е санкцията и за стопаните – физически лица, за които се докаже, че са получили неправомерно ваучери. За юридическите – глобата е двойна.
Освен това нарушителите ще трябва да възстановят и минималната стойност на отпуснатите ваучери и лихвата от датата на получаването им.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
30.01.2014 9:43 9:43

Като им дадът ваучери ще намалят ли цените на продукцията си,или пак ще е обратният ефект,лошо време и т.н.?
Разликата до реалната цена на колонките на бензиностанциите кой ще я плаща?
Стига вече с тия глупости като не може да кара един занаят да не го захваща,лъжа и измама,ще надписват пак декари и ще чакат на държавата,а накрая цените им ОЛЕЛЕ.

Back to top button