Регион

Служители на община Свиленград спасиха царски орел

ОрелДвама служители на община Свиленград намериха и спасиха ранен царски орел.

Янчо Андреев – ръководител на звено „Благоустрояване“ и Магдалена Йосифова – главен специалист „Капитално строителство и контрол“ се натъкнали на орела, докато извършвали оглед на снегопочистването в района на село Райкова могила. Те забелязали голямата птица под едно самотно дърво сред полето. Лявото й крило  било прекършено от нараняване с ловни сачми, била премръзнала и безпомощна. Общинските служители веднага се обадили на природозащитната организация „Зелени Балкани“. От там изпратили специалист от базата си в близкото село Левка. Орелът е изпратен за лечение и след пълното му възстановяване ще бъде пуснат в естествената му среда.

Царският орел е световно защитен вид, записан в червената книга на България като критично застрашен от изчезване вид. У нас са оцелели около 20 двойки, като повечето гнездят в района на Сакар планина. Въпреки че е строго защитен, понякога е обект на противозаконен отстрел. За нанесени щети на екземпляр от вида се предвижда глоба от 1500 лв., както и преследване по Наказателния кодекс.

Орел   Орел

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button