Хасково

66-годишният Христос от Хасково моржува вече 55 години

Плуване66-годишният Христос Георгиев от Хасково, който всички познават като Тоско, моржува вече 55 години. Всеки негов ден започва с 3,5-километрова разходка от дома му до язовир „Сивата вода“. Този преход Тоско нарича загрявка преди моржуването.

На беседката на брега на язовира 66-годишният хасковлия сваля дрехите и слага банските. До водите на язовира стига бос. Наплисква тялото си с вода и се гмурка. Плува чак до стената на язовира и обратно. Всичко това му отнема около 15-20 минути. Христос казва, че се чувства чудесно след моржуването. Излизайки от водата Тоско възкликна: „Усещането е прекрасно. Топло ми е. Просто летиш“.

Моржуването 66-годишният хасковлия практикува от 10-11-годишен. Казва, че за постигането на тези резултати се изисква много постоянство. Затова хасковлията почти не пропуска сутрин, в която да се разходи до водоема и да поплува без значение дали навън температурите са минусови. Тествал е тялото си и според него то издържа до минус 15-20 градуса. От плуването, Тоско казва, че изпитва истинско удоволствие.

От моржуването си почива само един ден в седмицата, когато тялото му било уморено.

Хистос Георгиев сравнява плуването си при минусови температури с криотерапията, за която е доказано, че ниските температури върху човешкия организъм действат благотворно. „Затова в скандинавските страни, Русия и Китай хората живеят по-дълго“, смята хасковлията. За да практикуваш моржуването е необходимо обаче постоянство, да си със здраво сърце и добър имунитет, предупреждава 66-годишният Христос.

 Плуване  Плуване
 Плуване  Плуване
 Плуване  Плуване

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Тони
Тони
30.01.2014 17:38 17:38

Бати Тозо,само така! Гордея се с теб!

Анонимен
Анонимен
31.01.2014 8:55 8:55

Да беше си свалил ВЪЛНЕНИЯ потник…

Back to top button