Хасково

Откриха рак на гърдата и на лекар в Хасково

ПресконференцияЗа случай на рак на гърдата при мъж през 2013 г., съобщиха на пресконференция в Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Хасково.

По думите на д-р Любомир Василев, началник на хирургично отделение към тукашната болница за активно лечение по онкология, става въпрос за лекар. Той допълни, че и през 2012-а е имало случай на мъж с подобна диагноза. Това не било прецедент, но при мъжете заболяването протичало по-тежко. Болните от рак на гърдата жени в Хасковско са 118.

Брифингът в РЗИ бе по повод днешния Световен ден за борба с рака. Началникът на регионалния раков регистър д-р Петя Костадинова съобщи, че новозаболелите през 2012 г. са 1327 души. За сравнение броят им през 2002-а е 1101, а за 1993 г. – 836. По думите на д-р Костадинова, броят на болните се увеличава средно с по 2% годишно. Тя уточни, че данните за миналата година все още се обработват, но вече е ясно, че в Хасковско има 3 случая на болни от рак деца. Д-р Костадинова заяви, че възрастовата граница при рака пада и вече е под 50 г. Не са рядкост случаите на 30- и 40-годишни онкоболни. Диспансеризираните в областта са общо 7647.

Специалистите предупредиха, че сред основните фактори, водещи до рак са неправилният начин на живот: затлъстяване, тютюнопушене, алкохол. Те подчертаха, че е изключително важно извършването на скрининг, ранна диагностика и профилактика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
сждбжгмх
сждбжгмх
04.02.2014 16:00 16:00

ЕДНА ОТ ОСНОВНАТА ПРИЧИНА Е БИТОВАТА ХИМИЯ. ИМА ДОКЛАД НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ В КОИТО СЕ КАЗВА, ЧЕ 80% ОТ ЗАБОЛЯВАНЕТО СЕ ДЪЛЖИ НА БИТОВАТА ХИМИЯ И НЕПРАВИЛНИЯ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ. мОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ.
ТАМ СЕ КАЗВА, ЧЕ ХИМИЯТА КОЯТО ПОСТОЯННО ДИШАМЕ И ПОЕМАМЕ С КОЖАТА ИЛИ ЧРЕЗ ВДИШВАНИЯТА ОТ ПРЕПАРАТИТЕ СИСТЕМНО СИ ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕТИ СЛЕД 10 – 15 ГОДИНИ. ПРОМЕРНО В ГЕРМАНИЯ СА ЗАБРАНЕНИ ПРАХОВЕТЕ СЪС СОЛФАТИ А У НАС………………….

Back to top button