Хасково

Мая Вапцарова показа филм за най-древните часовници в Хасково

ФилмРежисьорът и публицист Мая Вапцарова представи „Преди да тръгне времето“ в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Филм27-минутната лента показва едни от най-древните каменни часовници-календари край минералбанското с. Ангел Войвода, които според авторката са по-стари от тези открити в Мексико. В своя филм Вапцарова размишлява върху голямото архиелогическо богатство в община Минерални бани: крепостта „Свети Дух“, шарапаните и хълм с побити 45 каменни фалоса.

По думите на режисьора древните са познавали над 500 звезди, а Минерални бани е най-мистичната част на Родопите – лечебно пристанище на Европа в миналото.

Мая Вапцарова вече е заснела поредица от 12 филма, в които разкрива неизвестни факти от националното ни културно наследство.

 

 Филм  Филм
 Филм  Филм

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button