Хасково

Дават професионални дипломи за знания, придобити от упражняване на хоби

Стойчо ДеликиревПрофесионални гимназии от Хасковска област ще издават дипломи за професионална квалификация за знания, придобити по време на работа, упражняване на хоби или самообучение, съобщи днес експертът от КНСБ – Хасково Стойчо Деликирев. Начинанието е по проект на Министерството на образование, по който Конфедерацията на независимите синдикати е партньор.

Всеки, навършил 16 години, може да се възползва от възможността, която му дава инициативата без значение дали е безработен или не.

В Хасковска област гимназиите, които ще валидират „наученото в живота“ са ПГХХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Димитровград, ПГСС „Христо Ботев“ – Свиленград, ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ – Хасково и ПГЛП „Райна Княгиня“ – Хасково.

Професиите, за които училищата ще извършват валидиране на знания са: монтьор по автоматизация, лаборант, химик – оператор, готвач, икономист, офис – мениджър,техник в лозарството, фермер, техник на селскостопанска техника, техник – озеленител, организатор на туристическа агентска дейност, аниматор в туризма, машинен техник, електротехник, техник на енергийни съоръжения и инсталации, техник по комуникационни системи, техник на електронна техника, мотньор на електронна техника, техник на компютърни системи, монтьор на компютърни системи, моделиер – технолог в облеклото, оператор в производството на облекло, шивач и фризьор.

Преди да бъдат насочени към съответната професионална гимназия, където кандидатите ще могат валидират неформалните си знания, те ще бъдат анкетирани в офиса на КНСБ – Хасково. След това те ще бъдат насочвани към съответното училище. Ще получат конспект с необходимите за професията знания и ще се явят на изпит. „Всичко това е безплатно„, обясни Деликирев.

Съкратената процедура по получаване на свидетелства за професионална квалификация спестява на кандидатите пълния хорариум часове, време, усилия и средства, коментира още Стойчо Деликирев, който ще консултира кандидатите от днес.

В цялата страна ще бъдат консултирани 6300 души. Поне 3300 от тях ще получат свидетелства за професионална квалификации и ще валидират „наученото в живота“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.02.2014 19:52 19:52

Стойчоо,Стойчо,пръднал си в гащите вече пръднаал.
Дърта кофа…

ХАСКОВЛИЯ
ХАСКОВЛИЯ
28.02.2014 10:48 10:48

Е,чак пък дипломи, някакви свидетелства за част от някаква професия може,за занаят

коректив
коректив
28.02.2014 13:31 13:31

В материала на журналиста е записано СВИДЕТЕЛСТВО за професионална квалификация а не ДИПЛОМА,Много моля четете,а не си съчинявайте,

Хараламби Бостанджиев
Хараламби Бостанджиев
17.04.2014 1:59 1:59

Прая свирки. Пон – Съб 9:00 – 18:30

Back to top button