Хасково

Професори по история: Учете само от учебниците за кандидат-студентските изпити

СрещаЧетирима професори по история се срещнаха с кандидат-студенти от Хасково в читалище „Заря“.

Председателят на Историческо дружество „Клокотница“-Хасково Ангел Попов заяви, че по тяхна покана подобни срещи се организират от 30 г. в областния град.

Съвети за приема и кандидат-студентската подготовка дадоха професорите от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Искра Баева и Евгения Калинова, проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и проф. Димитър Саздов от УНСС.

СрещаПрофесорите, които са и проверяващи на изпитните работи, се обединиха около мнението, че кандидат-студентите трябва да се готвят единствено по учебниците за средното образование и да не се разсейват и объркват със странична литература.

По думите на проф. Баева най-важното в историята са фактите и обяснението на причинно-следствените връзки.

Проф. Калинова успокои младежите, че за тази година няма промени в съдържанието на конспектите. Сесиите остават две: предварителна и лятна, като за всяка има по две теми.

Кандидат-студентите да не започват веднага с писането по време на изпита, а първо да помислят 15-20 мин. за хронологията на темата и структурата, посъветва проф. Стоянов. То препоръча ако някоя дата е забравена да не се импровизира, а да се пропусне. Ако имало добавена историография било плюс, но липсата й не отнемала от оценката.

Тази година срещата на професорите с младежите стана възможна благодарение на осигурените 500 лв. от ГЕРБ-Хасково.

 Среща  Среща

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Тaтянa Илиевa
Тaтянa Илиевa
01.03.2014 12:06 12:06

Поздрaвления нa увaжaемите професори и децaтa. Знaм, че ще успеете кaто едни бъдещи студенти, прекрaсни сте. Успех и нaпред !

Back to top button