Хасково

Димитровград обгазен 57 пъти за година със серен диоксид

ОтчетДимитровград е бил обгазен 57 пъти през 2013 г. със серен диоксид, сочи годишният отчет на РИОСВ-Хасково.

Толкова са регистрираните превишения за средночасовата нормата от 350 микрограма на кубичен метър. Шефът на екоинспекцията Димитър Илиев уточни, че при 43 от случаите става въпрос за  пренос на емисии от енергиен комплекс „Марица Изток“ – Стара Загора и наслагване на емисии от дейността на ТЕЦ „Марица 3“ АД – Димитровград. Три пъти през годината е изпълнена инструкцията за уведомяване на населението при превишение на алармения праг за серен диоксид.
Резултатите са значително по-лоши в сравнение с регистрираните през 2012 г., когато е имало 19 стойности, превишаващи средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър и 2 стойности, превишаващи тази за среднодневната от 125 микрограма на кубик. В тази връзка от РИОСВ са извършени 19 извънредни проверки на ТЕЦ „Марица 3“.

ОтчетПри допустими 35 превишавания на запрашеността на въздуха с фини прахови частици в Димитровград са регистрирани 134 средноденонощни концентрации. Средногодишната концентрация тук е 59.01 микрограма на кубичен метър също превишава нормата от 40.

За Хасково броя на стойностите, превишаващи средноденонощните норми е 95 през 2013-а, като средногодишната концентрация 46.19 микрограма на кубичен метър, превишава нормата от 40. Броят на превишаванията надхвърля регламентирания допустим брой за една календарна година – 35 броя. Най-много са регистрирани през зимните месеци, като причината е отоплението на печки на твърдо гориво.

От РИОСВ допълниха, че през годината са извършили 1351 проверки. Събраните пари от глоби са 231 056 лв. Най-голямата санкция е наложена на „Неохим“ в размер на 141 000 лв. По думите на Илиев сега се очаква на торовия завод да бъде наложена подобна глоба, заради 5-6 дни на обгазяване заради авария, което не е засегнало Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
zozo.....
zozo.....
07.03.2014 13:13 13:13

naiiud u9fvuhdfst r89try8rguyf tuirg

Back to top button