Хасково

Организаторът на охридската екскурзия с 15 жертви осъди прокуратурата

Дело, архив

Боряна Георгиева

Димитровградчанката Боряна Георгиева, съдружник и управител на фирмата, организирала екскурзията до Охридското езеро, при която през септември 2009 г. с потъването на кораба „Илинден“ се удавиха 15 българи, осъди прокуратурата.

Според решение на Хасковския окръжен съд (ХОС), държавното обвинение трябва да плати 7000 лв. обезщетение за причинени страдания и неимуществени вреди на Георгиева, която е била незаконно обвинена в провеждане на туроператорска дейност без разрешение, каквото се изисква по Закона за туризма.

Организаторът на екскурзията завежда иска на основание на получена оправдателна присъда по посоченото обвинение от димитровградския районен съд, потвърден от ХОС. 50 000 лв. е пълната сума на иска, от тях обаче съдът уважи 7000 лв.

В мотивите си за търсеното обезщетение Георгиева посочва, че се почувствала угнетена и срината от смъртта на 15-те туристи и от последвалите обвинения срещу нея, които повлияли и на физическото и психическото й състояние, и на бизнеса й. Думите й са подкрепени и от свидетелски показания, според които трагедията в Охрид нанесла щети на транспортната й дейност. Георгиева пък започнала да страни от хората, плачела често и напуснала страната да търси препитание в чужбина.

Решението на ХОС може да се обжалва пред пловдивския апелативен съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Коларова
Коларова
10.03.2014 13:03 13:03

Естествено! Гарван гарвану око не вади! Да й бяха признали 50 хиляди – ама не, нали държавата трябва да ги плаща… Ами като е виновна държавата – ще плаща! Ащко някой й дължи на държавата – тогава щяха набързо да признаят 50 хиляди… Такива са устните указания на шефовете!

Анонимен
Анонимен
10.03.2014 14:28 14:28

А откъде ги взема държавата тия парици…?

Данаил Лазаров
Данаил Лазаров
26.04.2016 1:15 1:15

Здравейте казвам се Данаил Лазаров от град Варна на 30 години и при мен в момента се получава това, че аз бях несправедливо обвинен от варненската полиция в лицето на второ РПУ на МВР-Варна чрез подправени показания на свидетели като полицията умишлено и съзнателно е накарала единия свидетел да лъжесвидетелства срещу мен и също да даде показания от името на баба си, която изобщо не е била разпитвана, както и да я разпише от нейно име в протоколите за показанията и по този начин е сформирано обвинението срещу мен и моя съпроцесник и ние бяхме признати за виновни от съда за нещо в което аз нямам никаква вина. Свидетелите също им казват това на съда, но никой не се интересува вече от истината! Който иска може подробно да се запознае с моя случай от форума на сайта lex.bg от този линк: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=61557

Back to top button