Хасково

Петима фермери от Хасковско с пари от гаранционния фонд

ФондПетима фермери от Хасковска област вече са получили финансиране от Националния гаранционен фонд, съобщи на пресконференция в областния град Борислав Богданов, главен експерт във фонда.

Специалистът допълни, че четирима от фермерите са взели гаранцията по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“, а един – по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“. В два от случаите става въпрос за модернизиране на кравеферми за придобиване на по-висока категория, а при останалите е за закупуването на трактори с прикачен инвентар.

ФондФондът работи с 14 банки, като неговата задача е да помага на стопаните с одобрени проекти по изброените мярки и по тази за подобряване на икономическата стойност на горите, да представят гаранции пред банките за кредит. Гаранцията е до 80% от размера на кредита, но до 3 млн. лв. Нейният срок е до 10 г. Тези възможности ще могат да се ползват до септември 2015 г.

Богданов обясни, че за отпускането на гаранцията няма такси. Активите по проекта пък остават като обезпечение в полза на банката. Съветът на експерта е фермерите да проучат условията за кредитиране в повече банки. Средно 7% е била лихвата на отпусканите кредити през 2013 г.

Сред изискванията към фермерите за кандидатстване за гаранция е да имат одобрено финансиране от банка, да не са в затруднено положение и с просрочени кредити.

Сроковете за издаване на гаранцията пък са до 4 дни при суми до 500 000 лв. и до 10 дни при по-големите от половин милион лева.

След пресконференцията експертите обясниха работата на Националния гаранционен фонд на фермери от региона.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button