Хасково

Специалист: Дизайнерската дрога води до психоза у младежите

СрещаДизайнерската дрога е все по-популярна сред подрастващите, алармира д-р Иван Добринов, завеждащ отделението по зависимости в Психиатрична болница – Раднево.

По думите на специалиста сега учениците масово пушат така наречените чай, билков тамян и бонсай. Те представляват тревиста маса, обогатена със синтетика. Според д-р Добринов при него имало много младежи с психиатрични проблеми в резултат на пушеното на подобна дрога. При тях се появявали психози, халюцинации, чували гласове и буйствали.

„Дизайнерските дроги се сменят непрекъснато за да не могат да бъдат засечени от полицията. При марихуаната също се проявява зависимост, но тя не е смъртоносна, като при хероина. Към екстазито и амфетамина също има пристрастяване. Тук отново се отключват психози, депресия и мисъл за самоубийство“, обясни д-р Добринов. Той предупреди, че има и случаи на младежи, занимаващи се с фитнес, които приемали медикаменти за сила, съдържащи амфетамин. Те също развивали психози и постъпвали при него в клиниката в много тежки състояния.

Психиатърът бе в Хасково заедно с Веселина Божилова, председател на пловдивското сдружение „Майки срещу дрогата“. Двамата говореха за опасностите от наркотиците и превенцията пред над 150 учители, педагогически съветници, медицински специалисти в училищата, родители и представители на различни институции. Срещата се организира от общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център по наркотични вещества.

Божилова, която преди 10 г. е разбрала, че синът й употребява наркотици, разказа за първите признаци, по които родителите могат да разберат това. Тя препоръча да се действа активно още в началото, защото ако проблемът се прикрива после става по-трудно откъсването на детето от дрогата.

Среща   Среща

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.03.2014 17:15 17:15

Taна Димитрова се оглежда да задуши някое крехко агнешко.

к*рдов
к*рдов
22.03.2014 13:30 13:30

Дърта мъстия е тая .

Back to top button