Хасково

16 нови с туберкулоза през 2014-а в Хасковско

ПресконференцияИма 16 новорегистрирани болни от туберкулоза в Хасковска област от началото на 2014 г., съобщи д-р Марин Маринов от белодробния диспансер в областния град.

Едно от болните е дете, но в по-леката форма – лимфаденит, двама са с неуспешно лечение, при които болестта се е повторила, а по един са тези с рецидив и хронична туберкулоза. До сега обработените в диспансера са общо 113, като в това число влизат близките и хората от обкръжението на заболелите.

Лекуваните болни в диспансера през 2013-а са били общо 214, новозаболелите са 54, а от тях заразните – 51. Децата, пипнали туберкулоза през миналата година са две и отново заболяването се е проявило като лимфаденит.

Д-р Маринов обясни, че по-леката форма на болестта се дължи и на задължителните ваксинации, които се извършват в страната. Той отчете, че в последните години броят на болните от туберкулоза не се увиличава или намалява. Специалистът обаче посочи значително подобрение на картината в сравнение с тази преди 25-30 г.

Лекарят от белодробния диспансер припомни, че хората най-често се заразяват от „жълтата гостенка“ по въздушно-капков път. По-трудно това става чрез храната, когато се консумират заразени млечни продукти, яйца или месо и много рядко по контактен път.

Пресконференцията в РЗИ-Хасково бе свикана по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. Мотото на кампанията тази година е „Открий, лекувай и излекувай“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button