Хасково

Нулева година за нови агроекологични ангажименти при земеделците

ЗемеделциПоради ограничения в бюджета, през настоящата кампания няма да се приемат заявления за кандидатстване за първа година по мярка 214 – АЕП, съобщиха за Haskovo.info от областна дирекция „Земеделие“.

Ще се приемат единствено заявления за плащане за поредна година. В тази връзка е необходимо кандидатите, поели агроекологичен ангажимент, задължително да кандидатстват със същите площи, които са им одобрени за подпомагане.
При намаление на площите има вероятност ангажиментът да бъде прекратен с всички негативни последици от това и възстановяване на получени в предходните години субсидии.

Увеличението на площите през настоящата година е забранено с промяна на Наредба 11.

Предвижда се също така нулевата година да не се отнася за кандидати по мярка АЕП, които вече са изпълнили 5-годишен ангажимент. Същите ще бъдат третирани не като нови кандидати, за първа година, които няма да могат да подават заявления, а като кандидати с продължаващ 6-та поредна година ангажимент.

В Кампанията по директни плащания 2014 г. има и нова схема – за преразпределително плащане. Тя цели част от средствата за директни плащания да се пренасочат като допълнително плащане за малките и средни стопанства. Участието по нея е доброволно. Подпомагането по тази схема се получава за максимум 30 ха допустима по СЕПП площ за всички стопанства, но е възможно и да се кандидатства по СЕПП, без да се кандидатства за преразпределителното плащане. Схемата също така не е обвързана с конкретни парцели, а се заявява на общо основание.

Има промяна на схемата за национални доплащания за крави с бозаещи телета, обвързана с производството. Право на подпомагане ще имат земеделските стопани, които не притежават индивидуална млечна квота. Допускат се и такива, които отглеждат в стопанството си 5 или повече крави и/или юници по схемата за крави с бозаещи телета, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Българската агенция по безопасност на храните.

Кандидатът за подпомагане може да оттегли подаденото заявление или част от него в срок до 15-ти октомври на годината на подаване. Не се приемат искания за оттегляне на заявления за подпомагане или части от тях, в периода на извършване на кръстосани проверки.

Заявление за регистрация ще се изисква единствено при кандидати, подаващи заявление за подпомагане по директни плащания за първа година, като заявлението за регистрация е ограничено единствено до лични данни, без посочване на парцели, схеми или попълване на декларации. Всички, които заявяват пасища и мери, които се косят, задължително прилагат и правно основание.

Кампанията продължава до 15 май. Земеделците могат да подават заявления и до 9 юни, но за всеки просрочен ден има санкция от 1% от парите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button