Регион

Започна изкупуването на останалия тютюн, посрещнаха оценителите с торта

ИзкупуванетоЗапочна обещаното изкупуване на останалите количества тютюн. Преди два дни след поредния протест на земеделците дойде добрата новина, че „Булгартабак Холдинг“ ще изкупи тютюна, който останалите фирми отказаха да вземат. Тази сутрин изкупуването започна от Свиленградско.

Пристигането на оценителните комисии в свиленградското село Мустрак се превърна в малък празник. А станалият символ на протестите производител Живко Желев ги посрещна с торта. „Ние сме удавниците, а те наши спасители“, коментира стопанинът, който преди няколко дни замерваше с тютюн оценителите от компанията, с която има сключен договор и която обяви, че в кашоните с произведената суровина земеделецът от Мустрак за сложил примеси от други сортове тютюн.

ИзкупуванетоВ складовете в Свиленградско има почти 100 тона тютюн. Производителите бяха притеснени, че част от него вече е мухлясал.

Експертите обаче ги успокоиха, че качеството е добро. А цената няма да е сред най-ниските – между 5,50 и 6 лева за килограм тютюн.

Тютюнопроизводителите се надяват следващата година да не премине отново под знака на протестите. Затова искат  ясни законови рамки и предвидимост в сектора.  „Държавата ние не трябва да я таксуваме като майка, а трябва да ни каже: да, ще се гледа тютюн, или какъв тютюн като сорт трябва да се гледа, за такъв има пазар – да се изяснява предварително преди да засаждаме реколтата“, поискаха стопаните от свиленградско.

Изкупуването Изкупуването
Изкупуването Изкупуването

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
loi
loi
28.03.2014 8:19 8:19

Постановление на прок*ратурата за пореден път показа, че Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен собственик Цветан Василев е кредитор на покупката на поне три от вестниците на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. Актът, публикуван в сайта „Биволь“ , е написан от прок*рор Ангел Илиев. Той е по повод проверка от 2008 г. след сигнал на гражданин за неясните средства, с които „Нова българска медийна група“ купува вестници.

Прок*рор Илиев отказва да образува досъдебно производство с аргумента, че произходът на парите е ясен и той е кредит от КТБ. Проверката на държавното обвинение е показала, че вестниците „Монитор“, „Политика“, „Телеграф“ и други две фирми са купени с кредит от КТБ. Кредитът е бил обезпечен със залог върху собствеността на изданията.

През февруари тази година Цветан Василев атакува в. „Сега“ заради това, че в анализ на Светослав Терзиев Цветан Василев е наречен „кредитор“ на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Въпросната публикация бе посветена на антикорупционния доклад на Европейската комисия, в който доста точно, без да са назовани имена, са изредени редица български скандали от последната година и половина.

В опит да потърси правата си КТБ изпрати писма до шефа на Европейската комисия, редица еврокомисари и Европейския парламент, настоявайки да отрекат връзката на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев с Пеевски и Кръстева. Преди това КТБ сезира Етичната комисия за медиите в България, която не намери нищо нередно в публикацията.

Проблемът на банкера бе, че той не иска дори да се споменава в едно и също изречение с Пеевски, включително да се казва, че е „кредитор“ на медийната група.

С тази цел КТБ настоя пред Брюксел, че председателят на нейния Надзорен съвет Цветан Василев не е свързан икономически и юридически с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, както и че не финансира медии. Упоменаването му като „кредитор“ бе посочено като „целенасочена и злонамерена кампания срещу КТБ и г-н Цветан Василев от 2009 година“.

Не е ясно дали ЕК и останалите европейски институции са изпратили официален отговор на КТБ, но веднага след писмото от банката източници от Брюксел коментираха пред EurActiv, че журналистите са насърчени да правят свои коментари върху докладите, които са така изготвени, че да е ясно кои хора визират, макар да няма назовани имена.

Back to top button