Хасково

Вкарват ред в тютюневия сектор с регистър

ТютюнРегистър на земеделските стопани, отглеждащи тютюн ще създаде Министерството на земеделието и храните. От днес Общинските служби „Земеделие“ започват прием на заявление от стопаните, съобщи за Haskovo.info директорът на ОД „Земеделие“ Танер Емин.

Той подчерта, че включването в регистъра не е свързано с плащане на данъци и осигуровки. В заявленията стопаните трябва да посочат площите, на които са отглеждали тютюн по сортови групи и по класи, както и за площите, на които ще отглеждат тютюн през 2014 година.

Земеделците трябва да представят договорите за производство и изкупуване на тютюн, приемателно – предавателните протоколи за изкупуване на тютюн и документи за право на ползване на имотите, на които се отглежда тютюн през миналата и тази година.

Целта на регистъра на тютюнопроизводителите е в сектора да има предвидимост, подчерта Емин. Причината е, че по този начин ще се събере информация за земеделските стопани, за засетите площи, ще се идентифицират основните купувачи на пазара и ще се създадат условия за вземане на управленски решения от страна на държавата.

Според тютюнопроизводителите, тази стъпка е важна и я приветстват, тъй като за последно са се регистрирали преди 5 години. На тази база те получават и национални доплащания. Дори се стигало до куриозни ситуации, при които стопани, които вече не се занимават с тютюнопроизводство получават доплащания.

Крайният срок, в който тютюнопроизводителите могат да се впишат в регистъра, е 15 май 2014 година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button