Хасково

Александър от Математическата в националния по информатика

ИнформатикаПетима гимназисти от хасковската ПМГ „Боян Петканчин“ участваха на Националния кръг на олимпиадата по информатика във Варна.

От квотата на областта участва и ученик от Свиленград, който се обучава в Детската академия на Телерик към ПМГ.

Олимпиадата се проведе в 2 поредни дни, в които състезателите решаваха по 3 задачи с много висока трудност. Учениците в 7 и 8 клас се състезаваха в група С, откъдето се избра разширения младши национален отбор. Учениците от 9 до 12 клас се състезаваха в група АВ и от тях се избра разширения старши отбор на България.

С отличното си представяне и четвъртото си място Александър Георгиев, 8 клас, завоюва и място в разширения младши отбор на България.

Четвърти се класираха и 9-класникът Димитър Карев и Стоян Малинин, 5 клас, І ОУ „Иван Вазов“-Свиленград.

В ПМГ работят две школи за подготовка на състезатели по информатика с ръководители Гергана Петрова и Коля Петрова. В ПМГ има и детска академия за начинаещи (4-5 клас), в която участват и ученици от други училища от града и областта.

На 10 май Александър Георгиев ще участва в контролно състезание в Ямбол, на което ще се определи националния отбор за международните състезания. На таланта му предстои и финален кръг на престижен турнир в столицата, от който миналата година бе награден от президента.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button