Хасково

Ден на отворени врати: Момичета карат комбайн, момчета доят крави

ПГССВ истинска атракция за седмокласниците и осмокласниците от училищата в селата Малево и Криво поле се превърна днешния Ден на отворени врати в Професионалната гимназия по селско стопанство в Хасково.

Момчетата и момичетата имаха възможност да видят напрактика с какво специалностите, които предлага хасковската гимназия, биха били полезни за бъдещата им реализация.
Така момичета караха комбайн и трактор, а момчета – дояха крави. Възпитаниците на училищата в Малево и Криво поле се запознаха и с професионалните кабинети в ПГСС.

ПГССНашите професии са трудни, изискват упоритост, смелост и отдаденост към работата със земеделска техника. Тази година разкриваме за първи път в областта нова паралелка след 7 и 8 клас по специалност „Ветеринарен техник“, коментира пред Haskovo.info директорът на гимназията Маргарита Топалова.

Децата, избрали да учат тази професия могат да се реализират в животновъдни ферми, в лаборатории и да разкрият частна практика в собствените си земеделски стопанство, т.е. имат възможност за широка реализация, допълни Топалова.

ПГССЗа тази професия особено важна е любовта към животните, обясни Стефан Гелимачев, който е служител на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Мъжът даде пример на децата как хобито му се е превърнало в негова професия. Като малък Стефан Гелимачев обичал животните. Затова решил да стане „Ветеринарен техник“.

Днес работи като полицай и инстуктор на кучета. За да демонстрира до колко полезно в полицейската професия, която упражнява, е наученото в гимназията в Стара Загора, инструкторът направи демонстрация с полицейски кучета пред учениците.

ПГССВпечатлени от видяното осмокласникът Тодор Анев и седмокласникът Севдалин Миленов от село Малево бяха категорични, че ще продължат обучението си в Професионалната гимназия по селско стопанство в Хасково. Двамата обясниха, че специалностите, които предлага училището ще са им полезни за бъдещата им реализация още повече, че техните семейства се занимават със земеделие.

Родителите на Теодор имали ферма за крави, а семейството на Севдалин – 20 дка зеленчуци.

Дните на отворени врати в хасковската Професионална гимназия по селско стопанство продължават до края на седмицата. От ръководството на гимназията са отправили покана към всички училища в общината.

Ето специалностите, които предлага ПГСС – Хасково .

ПГСС

Тодор Анев

ПГСС

Севдалин Миленов

ПГСС ПГСС

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button