Хасково

Читалище „Яворов“ посреща 24 май с нови читатели и дарителска акция

ЧиталищетоС десетдневка под надслов „Слово, вяра, родолюбие“ читалище „Пейо Яворов“ в Хасково посреща Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В инициативата, която се проведе от 11 до 21 май, бяха включени редица дейности.

Десетдневката стартира с акция „Дари книга на твоята любима библиотека“. Така читалищната библиотека обогати фонда си с 42 тома предимно детска литература, съобщи председателят на културното средище Росица Димова.

В читалището бяха организирани и дни на отворените врати. Бе подредена изложба на литература, предназначена за деца, а първокласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ посетиха читалището, запознаха се с правилата за опазване на книгите, участваха във викторини, а 18 деца станаха читатели на библиотеката, разказа още Димова.

В рамките на десетдневката, посветена на 24 май, театралната студия „Смехорани“ към читалището представи куклената постановка „Косе Босе“ на Рада Москова, а най-изявените театрали получиха грамоти.

ЧиталищетоТанцов ансамбъл „Южняци“ към читалище „Пейо Яворов“ пък участва в Международния фолклорен фестивал „Среща през лятото“, който се проведе в Черна гора, а Лазарската група към културната институция и клуб „Любители на фолклора“ се включиха в събора на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“.

В рамките на „Слово, вяра, родолюбие“, читалище „Яворов“ награди и най-добрите си читатели. Това са Иляйда Бехчет, Галя Синапова, Йоана Зайчева и Елис Галиб от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. Третокласничката Иляйда, която получи днес грамотата си е прочела почти 50 книги от началото на годината. Казва, че засега няма любима, защото всички книги й харесват. Чете основно приказки, но я влекат и енциклопедиите. Тази година е прочела две – за животните и човешкото тяло.

Инициативите на читалище „Пейо Яворов“ продължават и през лятото. За всички свои приятели от културното средище организират „Весело лято“, където децата ще работят по интереси в работилница сръчни ръце, ще танцуват народни танци, ще се запознаят с кукленото изкуство, ще научат нови факти от областта на географията и историята.

Читалището Читалището
Читалището Читалището
Читалището Читалището

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Georgieva
Georgieva
22.05.2014 13:42 13:42

Проверявайте си правописа !

Back to top button