Регион

Самодейки от Лозен със забравен обичай пред гости от 11 държави

ОбичайСамодейките от читалище „Родолюбие 2009“ с. Лозен представиха пред международна публика от 11 държави стария български обичай „Ирминден“, съобщават от община Любимец.

Този обичай е почти забравен в страната, но местните самодейки поддържат традицията жива, а благодарение на автентичното му изпълнение, печелят призови награди на почти всеки фестивал, на който участват.

ОбичайПред гостите жените представиха обичая така, както се е отбелязвал в миналото, а именно обредно приготвяне на подници или като лозенци го наричат – поници. Подниците представляват кръгли глинени плоски съдове, с диаметър около 60 см и дебелина на дъното 4-5 см. (тава). През целия ритуал жените използваха характерния местен диалект, което още повече впечатли гостите. След приключване на ритуала, гостите бяха поканени в сградата на читалището където разгледаха етнографската сбирка и имаха възможността да опитат от домашно приготвените гозби – баница, зелник, тиквеник, булгур, нахут със зеле и др.

„Не можем да повярваме, че в с. Лозен този обичай все още се поддържа и тачи. За нас е истинско удоволствие, че имахме възможността да се запознаем с толкова ентусиазирани жени, които правят всичко възможно, за да поддържат традицията жива. Много сме впечатлени от всичко, което видяхме тук“, са част от отзивите на гостите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
В.Димов
В.Димов
05.06.2014 15:09 15:09

Правенето на подници не е никак лесна работа. Наблюдавал съм това още като дете.Има доста подготвителна работа.Омесването на глината трябва да е много добро.Вътре се поставя така наречения чоп т.е. свързващ материал обикновено от космите на стригано магаре.Самото моделиране на подниците също е важен момент / не е работа за всеки / Изпичането също трябва да бъде прецизно за да не се напукат подниците.

Back to top button