Хасково

Половин век от първата електрическа подстанция в Хасково

ИлюстрацияТази година професионалния празник на енергетика съвпада с отбелязването на 50-годишнината от въвеждането в експлоатация на първата електрическа подстанция в Хасково. Седмицата на енергетиката се отбелязва от 16 до 22 юни.

Хасковската подстанция първоначално е била с напрежение 110/ 10 кV, а сега e с напрежение 110/ 20 кV. Съоръжението дълги години е било единствено за града, но сега в Мрежовия електропреносен район има три подобни подстанции в град Хасково и една в с. Узунджово с напрежение 220/ 110 кV.

„В последните години думата енергетика се свързва само с цената на тока и високите сметки, които плащаме, но хората, които произвеждат и доставят еленергията до домовете ни и захранват предприятията с ток заслужават необходимото внимание и уважение“, заяви инж. Тошо Тодоров от ЕСО – МЕР – Хасково. „Професията на енергетика е привлекателна за младите хора.

„В нашето предприятие сме отворени и към бъдещите колеги, които искат да опознаят професията“, казва инж. Тодоров, което според него дава възможност за провеждане на производствени стажове на обучаващи се в средното и висшето образование. Ежегодно практически занятия в предприятието провеждат ученици от електроспециалностите на ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“. Това им дава възможност да се запознаят отблизо с професията на енергетика.

В ЕСО-МЕР-Хасково са добре дошли и студенти-стажанти, които се обучават в областта на енергетиката. По време на стажантската програма, младите колеги могат да се ориентират към коя област на енергетиката да се насочат – производство, пренос, пласмент. Ако по време на летни стажове студентите се представят успешно и заявят желание за бъдеща работа при нас, те участват задължително в програма за подбор на персонал.

Инж. Тодоров ще участва в Енергийния форум във Варна от 18-20 юни в качеството си на член на Управителния съвет на Научно-техническия съюз на енергетиците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Колега
Колега
16.06.2014 17:40 17:40

Браво Тошеее….

Йорданова
Йорданова
16.06.2014 22:48 22:48

Знаете ли баща ми е работил известо време в тази подстанция
Той беше 1923 ти набор. Беше ел.техник от старото занаятчийско поколение. Работил е и по електрофицирането на близките до Хасково селища през 1947-48 ма година.
Представяте ли си допреди 50-60 години хората са си светели със свещи… да не говорим за така удобните ел.уреди или
компютри.

Back to top button