Регион

Откриха къщичка за книги в Харманли

КнигиХарманли има вече своя Приказна къщичка за книги. Тя е поставена на най-емблематичното за целта място – в Градския парк.

КнигиКъщичката бе символично открита вчера и заредена с книги. Зад идеята за нея и осъществяването й стоят Поетичен клуб „Рими от Белоногата“, Градска градина Харманли и „Сакарнюз“.

Още при поставянето й, къщичката бе обект на голям интерес особено от децата. Тя е направена по подобие на други такива в Пловдив и Сливен. Идеята за нея е взаимствана отчасти от буккросинга. Всеки може да си избере книжка и да чете в парка, да я вземе вкъщи или да си я остави за себе си и на нейно място да сложи своя.

КнигиКъщичката в Харманли е заредена с книги от личната библиотека на основателката на Поетичен клуб „Рими от Белоногата“ Светлана Николова.

Сред тях е едно уникално Свето Евангелие на Матея, което е печатано в Придворната печатница през 1941 г. Другите заглавия са „Зелените хълмове на Африка“ на Ърнест Хемингуей, „Спасителят в ръжта“ на Дж. Д. Селинджър, 2 тома фантастика на Станислав Лем, криминални романи от майстори на заплетения сюжет и др. Книжки от любими автори оставиха и районният съдия Мария Атанасова, стоматологът Елена Илиева и бъдещият биолог Ралица Виделова. Първите взети за четене книжки бяха „Лидерът“ на Стив Джобс и Светото Евангелие.

Тепърва в подвижната библиотека ще бъдат поставени детски книжки, тъй като къщичката за минути се превърна в атракция за най-малките. Роди се и идея след време да бъде направено още една по-ниска къщичка само за детски книжки.
Къщичката е под видеонаблюдение. Авторите на идеята се надяват тя да не бъде обект на вандалски набези.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
az
az
30.06.2014 12:38 12:38

Браво! Супер идея, наистина дано пак да не стане българска работа: Взимам само щото мога и е аванта!

Ентусиаст от Трявна
Ентусиаст от Трявна
04.07.2014 16:35 16:35

Чудесна инициатива, браво Харманли! Аз също се запалих по идеята за такива къщички и в Трявна. Намерихме си спонсор за материала, направихме 3 къщички и те са почти готови, НО главният архитект отказва разрешение за поставянето им в трите парка в града. Аз мислех, че ще сме 3-ият град включил се в това чудесно начинание, но ….. Много съм разочарована, много….. Дано повече градове са като Харманли, Пловдив и Сливен

Back to top button