Хасково

Хасковската болница скочи на протест, чакат 1.8 млн. за заплати от Касата

ПротестРаботещите в МБАЛ „Хасково“ излязоха на обяд на протест пред администрацията на болницата.

Медиците недоволстват срещу неизплатените им заплати за април и май. Синдикалните лидери в болницата д-р Димитър Кючуков и д-р Теню Тянков заявиха, че това е подигравка с труда на лекарите, сестрите и санитарките от страна на Здравната каса. Те се заканиха ако парите не бъдат преведени до тази вечер протестът да продължи и утре. Възможно е и шествие на медиците до сградата на Здравната каса в Хасково. Д-р Кючуков каза, че в хода на протеста ще се лекуват само спешните болни, а останалите ще се връщат на джипитата.

Директорът на болницата д-р Славчо Близнаков каза, че Касата дължи на МБАЛ 1.8 млн. лв. за двата месеца. Той подчерта, че болницата може да издържи няколко месеца, но работещите, които са без заплати са на предала. Директорът заяви, че е питал касата за забавените пари, но не е получил ясен отговор. В същото време всички останали болници в областта са си получили парите. Според него това действие на касата срещу областната болница е заради това, че тя е най-работещата и с най-голям бюджет.

Д-р Близнаков посочи, че касата цели да свие бюджета на болницата с 30-40%, което ако стана факт ще рефлектира върху заплатите на работещите там.

От РЗОК-Хасково излязоха със съобщение, че обслужващата банка на РЗОК е Корпоративна търговска банка – клон Хасково. Поради възникналите проблеми в банковия сектор от 20 юни банковите разплащания от РЗОК-Хасково бяха преустановени и към момента поради технологични проблеми е налице забавяне на част от разплащанията, включително и тези за заплати на служителите на местната здравноосигулителна каса. В Касата също не били без заплати.

Днес се очаква разкриване на сметка в нова обслужваща банка, като процедурата по договаряне се извършва от първостепенния разпоредител (НЗОК), след което ще се възстанови ритмичността на разплащателния процес.

 Протест  Протест
 Протест  Протест

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
111222333
111222333
01.07.2014 16:14 16:14

овце. след като сметката е в КТБ какво точно искат. всички които са там е така. те да не са нещо различно.. айде…

4567
4567
01.07.2014 21:25 21:25

Ами да се сьрдят на Пеевски,Бареков,Цветан Василев…,които сьсипаха КТБ-то с техните разправии,да протестират срещу тях.

Гелеви
Гелеви
02.07.2014 9:12 9:12

Близнака и Митрев са се одупили на ДПС ,а свирят на Герб,затова няма пари.

pacient
pacient
02.07.2014 12:06 12:06

Тези сестрички и докторчета защо не се сърдят на колегите си които в държавна болница лекуват на частно. Особено сестрите по кабинетите виждат и знаят. От паричките които получават големите и власимащите в болницата да дават и на протестиращият персонал. Може ли в държавна болница ,частен ехограф и макар с направление да ти искат пари. Къде е шефа на болницата или има комисионна и за него?

Back to top button