Хасково

Болните от СПИН в Хасковско се удвоиха

ИлюстрацияДва нови случая на ХИВ-серопозитивни лица са регистрирани от началото на 2014 г. към 29 юли, съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ). Така болните от СПИН, регистрирани в региона през годината са вече четирима.

За страната тази година са открити нови 113 българи с ХИВ–инфекция при изследвани над 115 000 лица. 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към МЗ.

Носителите на ХИВ в страната са официално 1943 лица. В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 48% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 42% – при хомо/бисексуален контакт, а 10%  – при инжекционна употреба на наркотици.

Продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 27% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 г.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 58 лица, областите Пловдив – 12, Пазарджик и Стара Загора – по 6, Плевен – 5, Хасково – 4, в областите Бургас, Варна и Русе – по 3. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
567
567
05.08.2014 0:10 0:10

Дано статистиката не е вярна

Back to top button