Хасково

Финансовите къщи се регистрират в НАП до края на септември

ИлюстрацияФинансовите къщи, които търгуват с валута в брой трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от офиса на приходната агенция в Хасково.

Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с условието за разлика в курсовете, не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ. Заобикалянето на закона беше възможно заради различния правен режим на обменните бюра и финансовите къщи, и факта, че НАП няма право да контролира дейността на финансовите къщи. С промените, приети в началото на годината тази практика ще бъде преустановена, допълват от приходното ведомство.

По действащата нормативна уредба обменните бюра могат да търгуват валута по курс, различаващ се с не повече от 5% от фиксинга на Българската народна банка за деня.

По този повод през изминалите летни месеци инспектори от НАП провериха 41 бюра за обмяна на валута в Хасковска област. Всички валутни бюра в региона работят коректно и без отклонения в курсовете над допустимото, показаха проверките. Контролните действия на данъчните бяха предизвикани от постъпили сигнали от граждани, че се осъществяват сделки с валута по неразрешени от законодателството курсове в някои части на страната.

НАП напомня, че за всяка сделка по покупка или продажба на валута трябва да се издава документ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button