Хасково

Хасково се включва в Седмицата на донорството

Медицински, архивХасково е един от българските градове, който се включва в Седмицата на донорството и трансплантациите – 11-19 октомври.

Националната кампания е под мотото „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!“ и се организира за втора поредна година от Изпълнителната агенция по трансплантация заедно с пациентски организации, приятели и партньори.

Чрез поредица от събития в цялата страна ще се говори за всички аспекти на донорството и трансплантациите. Ще се покажат чакащите, координаторите по донорство, трансплантолозите, вече трансплантираните пациенти, както и близките на донорите, които заслужават аплодисменти за добротворството си.

За Хасково датата е 17 октомври в центъра на областния град, а организатор тук е Медицинският филиал на Тракийския университет.

В България 943 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

От началото на 2014 г. в страната 48 души са получили орган от трупен донор, 11 са трансплантациите от жив донор, извършени са общо 67 (автоложни и алогенни) трансплантации на стволови клетки и са родени над 100 бебета с донорски материал.

В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button