Хасково

Хасковски общински съветник дари 13.5 тона пипер

ДарениеХасковският общински съветник и едър зеленчукопроизводител Евгени Колев за сега е единственият в страната, който дари над 13.5 тона пипер на Българската хранителна банка (БХБ).

Дарението е по схемата за компенсации срещу руското ембарго.

ДарениеКолев заяви пред Haskovo.info, че е имал пазар за 40 тона пипер на руския пазар, но след забраната за внос от страни, членки на ЕС, сега той не може да реализира продукцията си там.

„Сега полето е кално и не можем да оберем останалия пипер и се молим да не падне слана. Иначе, реколтата е качествена и с лекота ще я реализирам на вътрешния пазар“, сподели Колев. Той има 140 дка пипер и патладжан, а заедно с житото и лимеца, обработваемите площи са 1250 дка.

Колев обясни, че за дарените 13.5 тона очаква компенсации от Европа чисто по 60 ст. за кг. Крайният срок за изплащането им обаче е 30 юни 2015 г.

Ако не беше дарил готовата за износ продукция стопанинът имаше възможност и да я унищожи, но той е предпочел да я предаде на БХБ, които ще разпределят пипера за социално слаби.

От Областна служба „Земеделие“ съобщиха за Haskovo.info, че до сега трима производители от региона са подали заявления по схемата за компенсации срещу руското ембарго.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
04.11.2014 9:43 9:43

Простотии,дебело прасе,“ембарго“ не е ли санкции на ЕС ааъ?Ако не било това,ако не било онова,щяло да е това а не онова.Супер тъпизми,като бяха ТКЗС-тата нямаш такива оправдания…

Back to top button