Хасково

Първо място за хасковски астрономи в конкурс на БАН

КонкурсПърво място в Първата сесия на Ученическия институт на Българска академия на науките (БАН) завоюваха възпитаниците на Астрономическа обсерватория при ОП „Младежки център“ – Хасково.

КонкурсСпечелилият призовото място проект е под заглавие „Н алфа и нашето Слънце“ и е с автори Виктория Мирчева и Байрям Байрямали (ученици от 11 клас на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“) с научен ръководител Йоанна Кокотанекова.

По повод 145-годишнината си БАН обяви конкурс за ученици в различни области на науката – Ученически институт на БАН. Досега този конкурс се е провеждал само в областта на математиката и информатиката. Първият етап на конкурса бе задочен като учениците трябваше да изпратят своите проекти до Академията. Хабилитирани учени от съответната научна област оцениха разработките и дадоха своите рецензии. Авторите на най-добрите работи бяха поканени за устна или постерна защита – научна сесия на Ученическия институт. Жури, съставено от научни работници от отделните научни институти на БАН оценяваше представянето на учениците.

Проектът на младите хасковски астрономи получи максималния брой точки от рецензията и имаше шанса да участва в устната защита пред комисията от БАН в област „Физика и астрономия“. Трудът на Виктория и Байрям беше оценен много високо и заслужено спечели първото място и подкрепата на Института по астрономия на БАН в бъдещето развитие на тяхната дейност чрез осигуряване на стаж, участие в семинари и конференции, европейски и национални проекти и професионални консултации.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button