Хасково

Показват бронзов лъв от Ябълково в Лувъра

СтатуеткаУникалната бронзова статуетка на лъв с обърната глава, намерена при разкопките на доц. Красимир Лещаков край димитровградското с. Ябълково, ще бъде изложена в Лувъра, съобщиха за Haskovo.info от Регионалния исторически музей (РИМ) – Хасково.

Находката е от 5-4 в. пр. Хр. и според доц. Лещаков най-вероятно е служила като матрица за изработване на кухи фигури.

СтатуеткаПрецизната изработка на лъва го прави уникален. Затова през 2011 г. доц. Красимир Лещаков предложи лъвът да стане символ на Хасково.

Бронзовият лъв вече не е в хасковския музей, защото се подготвя за изложбата.

В четири зали в Лувъра ще бъдат представени 1628 експоната от фондовете на 17 български музея, сред които и РИМ-Хасково, съобщават от Министерството на културата.

Изложбата на тракийската култура в Лувъра „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България“ ще бъде, безспорно, най-значимото събитие в културния календар на България през 2015 г. Тя ще бъде представена от 15 април до 20 юли 2015 г. в залите на самостоятелното „крило Ришельо“ в непосредствена близост до пирамидата, уточняват от културното ведомство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button