Хасково

Архив на Димчо Аладжов влиза в музея

АрхивДокументи от личния архив на известния археолог Димчо Аладжов влизат във фонда на Регионалния исторически музей в Хасково, информира главният уредник в отдел „Най-нова история“ д-р Виолета Костова.

Сред тях са материали от участието му на международни научни форуми по славянска археология, проведени в Киев, Варшава, София. Ценни експонати са съхраненият от Аладжов печат на археологическото дружество от 1935 г., както и множество снимки от археологически разкопки. Сред личните документи на авторитетния историк е и удостоверението за удостояването му през 2002 г. със званието „Почетен гражданин на Хасково“.

В летописа на музея и на историческата наука Димчо Аладжов остава като първият уредник на отдел „Археология“.

Неуморната му творческа работа е отдадена на проучвания и популяризиране на древната история на Хасково и хасковския край. С неговото име е свързано разширяването и задълбочаването археологическите изследвания на региона, обогатяването на фонда на отдела с ценни и интересни находки и паметници от праисторията до Средновековието. Димчо Аладжов остави множество монографии, изследвания и научно-популярни публикации.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button