Хасково

Хасковският съд отказа екстрадиция на Фриц Жоашен по първата европейска заповед

СъдХасковският окръжен съд отказа Фриц Жоашен да бъде екстрадиран във Франция по първата европейска заповед за задържане.

В нея той е търсен от Франция за отвличане на 3-годишното си дете. Причината за отказа на хасковските магистрати е, че в случая се изисква двойна наказуемост, а в българския Наказателен кодекс няма престъпление като отвличане на дете от родител, който е с пълни права. Прокуратурата също поиска отказ от екстрадиция, въпреки желанието на Жоашен да бъде предаден на френските власти.

СъдДелото се гледа при засилени мерки за сигурност и медиен интерес, включително и от световни информационни агенции.

Haskovo.info припомня, че 28-годишният Фриц Жоашен от Париж бе задържан на „Капитан Андреево“ при опит да премине в Турция. Арестът бе по европейска заповед за задържане, издадена от Франция за отвличане на детето си, което е вече при майка си.

По-късно се получи и втора европейска заповед за задържане по обвинения в тероризъм. При гледане на мярката за задържане Жоашен призна, че е приятел с един от братята Куаши – Шериф, които разстреляха 12 души в Париж при атаката на редакцията на френското списание „Шарли Ебдо“.

По втората европейска заповед прокуратурата поиска екстрадиция. Жоашен отново пожела да бъде предаден на френските власти. По този повод съдът му даде 3-дневен срок, в който той може да оттегли желанието си  и ако то е същото той ще бъде екстрадиран.

Съд   Съд

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button