Регион

Искат да спрат дезинфекцията на границата, животновъдите против

Дезинфекция, архивДезинфекцията на границата с Турция е пред спиране. Предложението за това е на Агенцията по храните и се очаква подписът на министъра на земеделието. Причината, която се изтъква е, че вече нямало огнища на зарази при съседите. Не така обаче смятат животновъдите от пограничния район, които настръхнаха, след като разбраха за мярката.

Фермерите цитираха данни от официалния сайт на Международното бюро по епизоотия, където е посочено, че епизоотичната обстановка в Република Турция е доста усложнена. Съществуват огнища на сериозни заболявания, от които боледуват и животните, и хората. Според тях има реална опасност за пренасяне на причинителите на тези болести по механичен начин. Те посочвате, че особено внимание трябва да се обърне на съществуващите около 2000 огнища на шап при съседите, което е изключително контагиозно заболяване по преживните животни, което обхваща огромни територии. Начинът му на разпространение е основно чрез контакт, а лечение няма. Единственият начин за ограничаване и ликвидиране на заболяването е чрез унищожаване и загробване.

Според фермерите крехкото българско животновъдство едва ли може да понесе едно такова заболяване заради отменяне на дезинфекцията на влизащите в страната автомобили през граничните пунктове с Република Турция. Те припомнят ситуацията преди няколко години, когато в Бургаска област по границата с Турция много животни бяха избити и загробени.

По официални данни и към момента в Република Турция има огнища на бяс, африканска чума по свинете, спонгиоформна енцифалопатия по говедата, класическа чума по свинете, дурин по конете, енцифаломиелит по конете, енцифаломиелит, треска от долината Риф, шарка по овце и кози, везикуларна болест по свинете и др.

За периода от май до декември миналата година приходите от дезинфекцията на границата са 7 468 737 лева, сочи статистиката. Животновъдите питат може ли Българската агенция по безопасност на храните, респективно държавният бюджет, да си позволи загубата на тези средства. Фермери готвят и протестна нота, която смятат да изпратят на министъра на земеделието с искане дезинфекцията на граничните пунктове с Турция да не бъде отменяна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
fff
fff
03.04.2015 16:48 16:48

…ква дезинфекция кви 5 лв бе ? …тфа е една хранилка на малоумници….нищо не влиза в държавата ! ….частника си пълни гушата и покрай него всички връзкари нагласени да събират парички..няма смисъл от ТАКЪВ ВИД ДЕЗИНФЕКЦИЯ ! …..

мир
мир
04.04.2015 15:43 15:43

е*а си злобата, е*а си чудото. изказвате се неподготвини и изглеждате жалки.

Компетентен
Компетентен
04.04.2015 16:01 16:01

Изключително лесно е да се провери какви средства са постъпили в държавния бюджет от тази дейност. Счетоводните отдели на ОДБХ контролират отчитането. Както е лесно да бъде направена съпоставка – колко пари са се събирали преди, когато таксите са се събирали от държавата и колко средства постъпват в бюджета сега, откакто е частната фирма. Но е много лесно също да се пишат глупости и да се лее помия срещу хората.

ала бала
ала бала
04.04.2015 23:15 23:15

Какво искат животновъдите? Да внасят агнета и телета за турция или да има дезинфекция. Нека има дезинфекция, но да е безплатна…

Back to top button