Хасково

Красиви лазарки от Младежкия поканиха пролетта в Хасково

ЛазаркиОбичаят Лазаруване бе пресъздаден от красивите момичета от школата по етнография при Младежкия център в Хасково.

Инициативата бе на Дневния център за стари хора – Хасково.

Момичетата на Нели Арнаудова, облечени с пъстри момински носии, с венчета от зеленина и цветя на главата, носещи букети в ръце разказаха за празника, пяха лазарски песни за любов, семейно благополучие, късмет и здраве и играха буенек. Действията им се смятат за магически, канят пролетта и прогонват зимната тъга.

ЛазаркиНе по-малко интересни бяха и действията на възрастните участнички в празника. Домакинята от Дневния център за стари хора посрещна младите момичета със сито с пшеница в ръце, което беше част от ритуалните действия. Тя взе няколко шепи жито и го хвърли над лазарките. А те вдигат престилките си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в кърпа, завиват го, и ще го отнесат вкъщи, за да го приберат в хамбара за берекет. Дарява ги с яйца, които след няколко дни лазарките ще боядисват за Великден. Черпи ги със сладка пита. Възрастните жени споделят своите спомени за честването на празника в миналото, когато те са били моми.

Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни.

Жизнерадостният празник завърши с лазарска песен и веселие и с пожелание за берекет тази година, повече песни и много радост за стари и млади.

 

Лазарки  Лазарки 
 Лазарки  Лазарки
 Лазарки  Лазарки
 Лазарки  Лазарки

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button