Хасково

Кръгла маса и „Съкровищата на световните музеи“ в библиотеката

БиблиотекаРегионална кръгла маса „Библиотеките – привлекателни центрове  за  учене през целия живот“ в рамките на Десетата юбилейна национална библиотечна седмица 11 – 15 май се проведе в Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

БиблиотекаФорумът бе открит от директора на библиотеката Кирилка Страшникова. Тя прочете и обръщение на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Бяха изнесени презентации на темите: „РБ „Христо Смирненски“ – обучителен център с традиции“, „Иновативни подходи в дейността на Градска библиотека „Пеньо Пенев““, „Да се учим, да научим“, „Европейските програми за УЦЖ и обществените библиотеки – възможност за обмяна на добри практики“.

Кръглата маса завърши с дискусия и подписване на Меморандум за сътрудничество и партньорство.

БиблиотекаВъв фоайето на библиотеката пък може да бъде разгледана изложбата „Съкровищата на световните музеи“. Експозицията е по случай националната библиотечна седмица и е посветена на Международния ден на музеите – 18 май, 250-годишнината на Ермитажа и 145-годишнината от създаването на музея „Метрополитън“ в Ню Йорк.

Експозицията представя албуми, с някои от най-прочутите произведения на изкуството, които се съхраняват в Ермитажа, Лувъра, Британския и Берлинския музей, Оръжейната палата в Москва, музея „Метрополитън“, Египетския музей в Кайро и др., разказа за Haskovo.info Росица Тодорова, библиотекар в отдел „Изкуство“.

БиблиотекаПосетителите на изложбата могат да видят снимки на най-голямата ваза в света – Коливанската, която тежи 19 тона и е сред емблемите на Ермитажа, короната на Екатерина Велика, направена от 5000 брилианта и призната за най-красива в Европа, прочутата „Мона Лиза“ на Леонардо в Лувъра, а също така златната погребална маска на Тутанкамон.

Централно място в изложбата е отделено на находките, свързани с България и българската история, които са пръснати в музеите по целия свят. Сред тях са златното съкровище на Кубрат в Ермитажа и съкровището на Кубер край албанското село Врап, което се пази в Ню Йорк и Истанбул. Отделено е място и на част от най-известните български писмени паметници от Средновековието.

Изложбата може да бъде разгледана в централното фоайе на библиотеката до 28 май.

 Библиотека  Библиотека

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button