Хасково

50 протестираха срещу забраната за велосипеди в центъра, блокираха кмета

ПротестОколо 50 хасковлии протестираха срещу влязлата в сила забрана за карането на велосипед в пешеходната зона на областния град.

ПротестНедоволните от наредбата и предвидената глоба от 20 лв. се събраха с колелата си на пред площадка „Спартак“. Те се организираха през социалната мрежа. Оттам те се качиха на велосипедите си и демонстративно минаха по пешеходната зона от театър „Иван Димов“ покрай кметството идо паметника на Капитан Петко войвода.

„Аз по професия съм шофьор, но ежедневно съм на колелото си и често ми се налага да минавам през центъра. В никакъв случай няма да сляза от него – ако някой се опита да ме спре за да ме глоби, просто ще засиля и ще избягам. Тази забрана е ненормална“,  заяви Недялко Колев.

ПротестНедялко Димитров пък сподели за Haskovo.info, че по професия е международен шофьор, но след три инсулта сега е пенсионер. Колелото му е помогнало да се възстанови и раздвижи и не смята да слиза от него заради забраната.

Сред протестиращите имашеи много младежи, някои от които живеят в центъра и с колелата си ходят на училище и тренировки. Ивана, Милена и Румен също казаха, че не смятат
 да се съобразят със забраната. Румен бил свален от колелото от контролиращите, въпреки че карал със скоростта на пешеходец до своя съученичка.

ПротестПротестиращите се обявиха за велоалеи,  с които да бъде постигнат компромис.

Haskovo.info припомня, че служителите на „Контрол, обществен ред и законност“ се 
заканиха да глобяват велосипедистите в центъра от този понеделник. 

Решението за санкциите на колоездачите в центъра бе гласувано от хасковския общински съвет през октомври миналата година. Глобите влизат в сила заради зачестилите случаи на безразсъдно каране на велосипеди в центъра и постъпили оплаквания от възрастни хора и родители на малки деца.

ПротестДнес протестът на колоездачите бе подкрепен от млади майки в центъра. Сред тях бе и брадърката Иванина Колева,  която заяви, че се е прибрала от Будапеща, където има много велоалеи за разлика от Хасково и всичко е уредено.

В крайна сметка протестиращите се завърнаха пред сградата на общината, когато кметът Георги Иванов си тръгваше с колата. Велосипедистите обаче не направиха път при бариерата и градоначалникът се принуди да слезе и да изслуша протестиращите. Иванов заяви, че не е проблем колелото да се бута 200 метра до края на пешеходната зона. Велосипедистите обаче не се съгласиха. Около кмета бяха и служители на КОРЗ заедно с началника на службата Милен Китин.

След няколко минутен спор Георги Иванов се качи в автомобила си и замина.

 

 Протест  Протест
 Протест  Протест

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Педалко Алейков
Педалко Алейков
13.05.2015 18:34 18:34

И квоооо ???

РАМОС
РАМОС
14.05.2015 17:36 17:36

ТОЛКО НЕДЕЙ СЕ ИЗСИЛВА ДА ВЪВЕЖДАШ РЕД БЕ КИТИН-ТИ СИ ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ-ШЕ ЗЕМЕ ТИ ГРЪМНЕ КЛАПАНА-НА КЪВ СЕ ПРАИШ? СМЕШНИК-ЩЕ ЗАЩИТАВА КМЕТА С ГОЛИ ГЪРДИ-НЕЩАСТНИК!

ЗДвП
ЗДвП
14.05.2015 11:28 11:28

Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
…………………………………………………………………………….
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

Анонимен
Анонимен
13.05.2015 23:15 23:15

Saab r.abv

Пенсионер
Пенсионер
13.05.2015 21:49 21:49

на няколко пъти се случва тоя простак да се засилва и за малко да ме бутне и да падна. Щял да бяга. Не да бягаш ми направо хващай гората.

Анонимен
Анонимен
13.05.2015 21:32 21:32

V Franciq sa rqdkost, a v Parij sa 0 🙂

джери
джери
13.05.2015 20:28 20:28

пьлно безумие в никоя европейска дьржава го няма това нашето.глоби за велосипедисти ами ако искат тез хасковски общинари и глоба за това че дишаме да приемат .то заради такива безумици млади и стари се изселват.

красю
красю
13.05.2015 19:22 19:22

АЗ пък имам парашут и делтапланер и въртолет и космически кораб – искам площадка на центъра в хасково и да кацам там по всяко време даже и като има военен парад ей така щото ми е кеф и имам права и ще извикам космонавта георги иванов за защитник

ш678
ш678
13.05.2015 18:58 18:58

НЕ са прави. аз не искам пък като се разхождам някой да ми слаломира покрай мен и аз да се чудя накъде да вървя.

РАМОС
РАМОС
14.05.2015 17:37 17:37

ТОЛКО НЕДЕЙ СЕ ИЗСИЛВА ДА ВЪВЕЖДАШ РЕД БЕ КИТИН-ТИ СИ ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ-ШЕ ЗЕМЕ ТИ ГРЪМНЕ КЛАПАНА-НА КЪВ СЕ ПРАИШ? СМЕШНИК-ЩЕ ЗАЩИТАВА КМЕТА С ГОЛИ ГЪРДИ-НЕЩАСТНИК!

Back to top button