Хасково

Заразен дерматит по животните вдигна на крак службите в Хасковско

ИлюстрацияКонстатирано огнище на заразен дерматит по животните в турската област Одрин е причина замобластният управител Станислав Дечев да свика днес Областната епизоотична комисия, съобщават от пресслужбата на областна администрация.

На нея бяха набелязани конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на нашата област. На заседанието присъстваха директорът на ОДБХ Георги Станков, д-р Владимир Хърсев, началник отдел в ОДБХ, комисар Ангел Цанков, директор на ОД на МВР, инж. Георги Масларов, директор на ТП ДГС-Хасково, д-р Снежана Иванова от РЗИ, представители на РИОСВ, ОД „Земеделие“, ГПУ Свиленград и др.

На заседанието стана ясно, че заболяването е характерно за Африка, а дерматитът по животните е подобен на шарката. Основни преносители са кръвосмучещите насекоми. Заболяването не е опасно за хората.

Издадена е заповед от областния управител, в която бяха набелязани всички взети мерки. Част от тях са извършване на ежеседмични клинични прегледи от ОДБХ за този вид дерматит на едрите преживни животни, отглеждани в общините, граничещи с Турция и Гърция, контрол върху търговията и движението на едри преживни животни, съвместно с ОД на МВР и др.

Фермерите в граничните общини ще бъдат запознати с начините за извършване на дезинсекция, както и с подходящите инсектициди. Във всички общини на територията на областта незабавно трябва да бъдат свикани Общинските епизоотични комисии, за набелязване на конкретни мерки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button