Регион

Прокуратурата обвини рецидивист за телефонна измама

ИлюстрацияРайонна прокуратура-Харманли внесе обвинителен акт срещу 27-годишния Златко Златев от Горна Оряховица, за телефонна измама, съобщават от Пловдивската апелативна прокуратура.

На 23 октомври миналата година Златев бил в Хасково, откъдето наел такси, за да го превози до Харманли. По пътя той водел разговори с неустановени лица, които уведомявал за пристигането си и настоявал шофьорът да кара по-бързо.

Когато пристигнал в Харманли, Златев освободил таксито и наел друго от местостоянка в центъра. На шофьора посочил адрес, на който трябва да отиде – домът на 78-годишната М. К. Слязъл на съседна улица и тръгнал пеша към къщата.
Тогава друго неустановено лице се свързало с домашния телефон на М. К., като се представило за племенник на зет й. По телефона непознатият започнал да я убеждава, че е продал нивите й, за които му била дала документи. Твърдял, че праща в пакет документите и сумата от 48 000 лв. от банкноти в евро по друго лице, на което жената трябвало за услугата да предаде 3000 лв. Другият измамник държал бабата да не отваря пакета и да не се обажда на никого, докато не се видят в събота, когато той щял да се прибере в Харманли, да отвори пакета и да й донесе подарък – електронен апарат за измерване на кръвно налягане.

Жената затворила телефона и излязла до пътната врата на къщата, където стояло непознато за нея лице, което я попитало дали чака пратка. Тя отговорила утвърдително, при което той й подал черна найлонова чанта с с пакет. Тя взела пакета, но не получила квитанция. Получила ново телефонно обаждане и й било казано да излезе и да предаде парите на момчето, които било пред дома й. Тогава обвиняемият Златко Златев пристигнал пеш пред дома й и застанал на пътната врата. М. К. излязла и предала 3000 лв., увити във вестник, в бяла найлонова торбичка.

Старицата установила, че е измамена, когато при отваряне на пакета намерила вътре кутия с шоколадови бисквити.

Златев е извършил престъплението преди да е изтекъл 5-годишния срок от изтърпяване на наказание по предишна присъда, а именно 10 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 г. за измама, постановена от Районен съд-Русе.

Справката за съдимост сочи, че на 4 декември 2014 г. на Златев е наложено и наказание от 1,5 г. лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 г. от Районен съд-Стара Загора за деяние, извършено на 29 октомври 2014 г. в Стара Загора – нова измама за 4350 лв.

Златев е безработен. Разпитани са седем свидетели, имуществените вреди не са възстановени. Златко Златев е в затвора в Стара Загора с мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 10 май 2015 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button