Беливанов: Пет стъпки за повече работа и добри заплати в Хасково

Добри БеливановСедмици преди началото на ожесточената битка за кмет на Хасково кандидатът на ГЕРБ и настоящ областен управител Добри Беливанов споделя своите пет стъпки за повече работа и добри заплати в Хасково:

Седмици преди началото на ожесточената битка за кмет на Хасково кандидатът на ГЕРБ и настоящ областен управител Добри Беливанов споделя своите пет стъпки за повече работа и добри заплати в Хасково:

За никого в Хасково не е тайна, че градът ни изостава значително в икономическото си развитие в сравнение с другите български общини. Само Видин е с по-лоши показатели, но дори и във Видин има интерес за започване на производство на авточасти. Подобни инвестиции има в редица градове в Южна България като Ямбол, Пловдив, Сливен, Кърджали и др. В Плевен наскоро френска компания за кабелно оборудване отвори 600 нови работни места, подобни заводи има в Русе и Търговище.

Преди месец бе обявено от изпълнителния директор на „Българската агенция за инвестиции“ Стамен Янев, който впрочем е хасковлия, че между Хасково и Димитровград ще бъде реализирана инвестиция за 30 милиона лева, която ще създаде хиляди работни места. Инвеститорът обаче е избрал община Димитровград пред Хасково. Ето тук виждам първия проблем, който трябва да решим спешно. Той е следният:

Общинската управа на Хасково нито работи директно за привличане на външни инвеститори, които да отварят нови работни места, нито поддържа адекватна работна комуникация с правителството и с институции, които могат да помогнат за икономическото развитие на Хасково.

Никак не ми е приятен фактът, че градът ни изостава, но като отговорен човек съм длъжен да посоча къде виждам проблема. Няма да влизам в излишни спорове с досегашния кмет и с администрацията му, защото вярвам, че ще имам възможност да реша този изключително важен въпрос, когато получа доверието на жителите на Хасково. Имиджът на община Хасково трябва да бъде спешно подобрен, най-малкото незабавно трябва да елиминираме бюрократичната надменност. Общинската администрация няма право да са държи арогантно като феодален владетел, да си бъде самодостатъчна и некомуникативна. Трябва  много бързо да наложим модела на модерното европейското административно обслужване. Това е първата промяна, след която относително бързо ще обърнем негативната тенденция на икономически застой.

Убеден съм, че само за няколко години ще привлечем инвестиции, предлагащи добре платени работни места, за да направим Хасково обичан и желан  град за младите хора и те да остават тук.

Активен кмет – активна община

Вярвам, че формулата “Активен кмет – активна община” е в основата на успеха. Общинска администрация на Хасково работи едва-едва, съставена от администратори-консуматори, които изразходват бюджетните средства, събирани от рекордно високите за страната ни местни данъци и такси. Знам как да променя това и ще го направя без никакво колебание. С моя  екип в общината ще бъдем основният генератор на икономически растеж. Убеден съм, че най-важната задача на кмета на Хасково е да помага на фирмите да се развиват и да разкриват нови работни места. Тук визирам всички фирми, а не само избрани  – такива на близки, на приятели или на познати.

Проблемът с икономическата стагнация на Хасково не е чисто икономически, той е и морален. Досегашният кмет и част от екипа му влязоха в общината преди цели четири мандата. От тогава насам, общинският бюджет е капсулиран, превърнат в “привилегия за избрани” и достига до много малко хасковлии. Както вече заявих – няма да отричам това, което  е постигнато. То обаче е твърде недостатъчно за шестнадесет години управление. Причината за това е, че досегашният управленски екип в Община Хасково е затворен към новостите и пасивен към гражданите. Той е изчерпан откъм политическа енергия, няма какво повече да предложи на хасковлии и може да бъде активен единствено в усилията си за задържане на личната си власт.
Зад всички конкретни приоритети, които ще представя в началото на предизборната кампания, на първо място стои концепцията “Активeн кмет – активна община”, която обслужва една-единствена цел – да помага както на фирмите да увеличат бизнеса си, така и на всеки човек да се развива тук, в Хасково.

Работа за ускорено привличане на инвестиции от цял свят

Тук има няколко възможности. На първо място, смятам да изготвим бързо “Профил на човешките и производствени ресурси на Община Хасково”. За съжаление, общината няма такъв в момента, а би трябвало да има бъде публикуван на уеб сайта й. В сайта на областната администрация съществува сайт “Бизнес профила на област Хасково”, който е кратък и недостатъчен, но все пак сме положили усилия всеки, който проявява интерес, да намери необходимата информация.

Имам намерение да разработим икономическия профил на Хасково в сътрудничество с хасковските фирми. Целта на този профил е да улеснява бъдещи инвеститори, да помага на действащите фирми да намират пазари, да представя актуална информация за това с какви човешки ресурси разполагаме в общината и в кои области са развити. Като имаме такъв профил ще знаем в какви икономически сфери да насочим ефективно усилията си и как едновременно да помогнем на инвеститорите и извлечем максималното от тях като доходи за хората.

Следваща стъпка е да потърсим помощ от „Агенцията за инвестиции“, откъдето да ни окажат логистична подкрепа и да ни създадат работни контакти с бизнеси от различни региони, най-вече от Европейския съюз. Инвеститорите трябва да се търсят активно, чрез участия на ръководството на общината в лицето на младия ми екип на всички инвестиционни форуми в страната и чужбина, както и в делегациите на правителството.

Друга възможност, която ще използваме, е чрез активна работа с търговските ни аташета в различни държави да представим човешките и производствени ресурси на Хасково и да потърсим сериозни инвеститори, които да открият производства в сферите, в които Хасково има потенциал. Тук ще се целим в качествени и добре платени работни места.

Новите технологии – може и в Хасково

Едно от предимствата на хората от моето поколение е, че помним активната индустриализацията на България. Днес новата индустриална сила са технологиите. Те правят производствата ефективни, те създават високо платени работни места за младите хора. България разполага с човешкия ресурси за увеличаване на технологичния сектор, но в Хасково никой не работи по този изключително важен приоритет.

Смятам да се възползваме от опита на други общини в България и Европейския съюз, които са успели да развият човешки потенциал в технологичната сфера. В следващите 2 – 3 години ще поканим фирми, които откриват работни места в сферата на споделените услуги и информационните технологии. В София, например, частният IТ- сектор създава много добри работни места. Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора също привлякоха такива инвестиции. Не виждам причина, поради която да не се опитаме да задържим част от младите хасковлии, които имат потенциал и искат да се развиват в IT- сферата, независимо дали става въпрос за програмисти, за центрове за обслужване на клиенти или за друг вид технологични услуги. В тази сфера имам един много ясен приоритет – задържане на младите хора в Хасково.

Партньорство с правителството и европейски фондове

Досегашният кмет на Хасково и екипът му са получили немалка подкрепа от правителството по европейски проекти. Това е изключително важно, въпреки опитите на общинарите ни да се изкарат жертви на централната власт. Съжалявам, че отиващото си общинско управление избра пътя на конфронтация с държавното управление. Това поведение цели да прикрие пасивността  и нежеланието на Община Хасково да работи за усвояване на европейски фондове. Не мога да намеря логично обяснение каква би могла да бъде причината за това, възможно е да е некомпетентност. Има обаче и нещо друго. При реализирането на европейски проекти има по-строги административни изисквания и стриктен финансов контрол.

Нежеланието да се работи по привличане на финансиране по еврофондовете показва, че досегашните управляващи в община Хасково или се страхуват от европейските проекти, където има отчетност и финансови правила, или са неспособни да се съобразяват с такива.

Моят ангажимент към хасковлии е бързо да кандидатстваме и да спечелим европейски проекти, с които да подобрим инфраструктурата. Икономическото развитие и откриването на нови работни места в Хасково ще се ускори, ако имаме добра инфраструктура. Прост пример е автомагистрала „Марица“, която ще се свързва с магистрала „Тракия“. Сами ще се убедите как тази инвестиция ще подобри потенциала на Хасково в сферата на транспорта и логистиката. След завършването на магистралата ще имаме възможност да обособим, съвместно с кмета на Димитровград, индустриална зона покрай нея, подобна на двете индустриални зони край Пловдив.

Приоритет за инвестициите от Европeйския съюз (ЕС)

Хасково не е голяма община и само за няколко години можем да обърнем негативната тенденция в намаляването на населението, в ниските доходи и загубата на качествени работни места. Можем да привлечем фирми и инвеститори от различни европейски страни, като ще търсим не само големи инвеститори, но също така и средно големи фирми от ЕС, на които да предоставим добри условия за откриване на работни места и производства в Хасково.

За това не е необходима магическа пръчка. За да привличаме инвеститори от Европейския съюз, община Хасково трябва да е отворена към бизнеса, а не както сега – да показва враждебно отношение към него. Добрите европейски компании не търпят административен произвол и никога не биха работили по непрозрачни правила, без да имат добър и предсказуем партньор в лицето на общината, с която си сътрудничат. В много български градове работят европейски фирми и създават добре платени работни места. Защо според Вас липсват в Хасково?

Искам да Ви споделя и още нещо. То е извън полето на икономиката, но е свързано с добрите икономически резултати. Едно от предимствата на хората от моето поколение е, че знаем, че властта, суетата, парите и облагите са нещо преходно. Знаем, че е по-важно да работиш в полза на хората, да имаш приятели, да дадеш шанс на по-младите. Смятам да използвам това предимство в личните разговори с фирми и с всеки, който иска и може да разкрие нови работни места в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

27 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
bon4o
bon4o
08.09.2015 20:56 20:56

TOZI E LUD

Istina
Istina
09.09.2015 11:45 11:45

Най-ужасното и пагубно за нашия град ще е Г.Иванов да е на власт още една година! Надявам се повече хора да го раЗберем!

Доброжател
Доброжател
09.09.2015 11:53 11:53

разбирам че г-н Беливанов чете всички коментари и приема част от нещата които са написани.Но не мога да видя ясна система за промяна в общината .Младите хора в града напускат масово основно заради безработицата и ниското заплащане а не заради инфраструктурата,паркове и улици.Всички ние си харесваме града но не и корумпираната управа на която никой не може да потърси сметка за свършенаната работа.Каква е гаранция че вие ще изпълните вашите обещания,а няма да се оправдавате с други хора или че някой ви мразел и затова ви пойскал отговорност или изказвания от рода че като не ви харесвам ще ви оставя на турците да ви управляват както е сега положението в общината.Всички знаем каква корупция се вихри там и как този който не е удобен бива отсраняван-кажете вие какво ще промените за да гласуваме за вас.

Анонимен
Анонимен
09.09.2015 12:02 12:02

Браво стойте си вкъщи те мангалите ще ви изберат кмет!

Прост
Прост
09.09.2015 14:01 14:01

Абе, пичове, вий като че ли от небето падате. Нали знаете, че обещаното не е като направеното. Неслучайно има такава българска поговорка. От 25 години насам някой да вижда нещо да се прави? Напротив, валят само обещания, обещания… И пак обещания, особено преди избори.

И неслучайно е написан следният стих: Като в предизборна програма – всичко е измама.

Показателно е, че паралелно с местните избори ще се проведе и референдум. И забележете, въпросът за задължителното гласуване, за което, убеден съм, са поне 80 на 100 от гласоподавателите биха дали вот „за“, няма да фигурира там. Е, за какви програми, за какви стратегии, за какви икономики говорим, когато така наречените управници не могат да или по точно не искат да допитат народа си публично за нещо, от което пряко зависи съществуването му? Прави са думите, че всеки народ си заслужава управниците. Или ако трябва да перефразирам: Докато има балами ще има и тарикати. Лошото е, че у нас и първите и вторите са в повечко!

габриела
габриела
09.09.2015 14:24 14:24

Каква отговорност дирите, бедний кауньо? За тези 4 мандата кой
поиска отговорност от господина Перманентна Власт? Кой? Много
лесно съдите и тъпо гледате.Какви са вашите виждания, идеи,
Предложения за промяна. Като онази, дето викала за друга, че била мръсна к*рва, а тя се чудела как до си го поиска….хахах…Хората по цял свят мислят за общото блага, обединяват се, протестират, постигат
промени…заедно…В БГ всички пречат на развитието ни…този лош,
другия-също, лъжат, крадат…само толкова ли ви стиска, само толкова
ли можете. ..да сочите с плъст, да псувате като кауни, да обиждате
злостно…? Да, само толкова, бедни кауни…Повече не можете…

много приказки малко дела
много приказки малко дела
09.09.2015 15:48 15:48

Тези приказки за инвестиции от цял свят нещо хич не са за вярване – то ги няма в държавата, пък той – ще ги докарал в Хасково. Как ще стане тая работя. Дрън-дрън…Въобще врели некипели

БСП
БСП
09.09.2015 16:16 16:16

Другарки и другари !
Гласувайте за Г-н Беливанов !
Той поне няма да ни унижава/обижда/ !

memo
memo
10.09.2015 17:45 17:45

Georgi Ivanov tragna sas svoite kopoi da zaplahva romite -milleta che trqbva da glasuvat za nego zahtoto hte im razvalqt kahtite.Stiga s tezi mrasotii i zaplahi gospodin Ivanov,ne vsqvaite strahove i ne dovejdaite nerazborii v grada ni,mnogo e loho kogato edin chovek gubi i s posledni sili i vazmojnosti da se otbranqva.Kraqt mu se vijda-Ivanov si otiva i prok*raturata go podhvahta,spira da snasq kokohkata zlatni parichki!!!

въпрос
въпрос
10.09.2015 18:08 18:08

Обещания, обещания… все едно чета реч от Априлския пленум,ама той си го каза – моето поколение ще спаsи България – егати поколението сто годишни….,ние младите да мрем ли г-н Беливанов,айде моля ви се

читателка
читателка
11.09.2015 13:55 13:55

Кой каквото иска,това да пише и говори. Едно е ясно,време е за промяна,16 години стигат,а 20 са мозохизъм. Беливанов е пълна противоположност на феодала,защото е честен,почтен,сговорчив,позитивен и добронамерен. Ако искаме в този град прозрачно управление,отворени врати на общината за всеки гражданин,инвестиции без рекет,работни места за младите и спокойствие,това е човекът. Просто идете и гласувайте! Стига страх! Не мислете като че ли всичко е предрешено,защото не е и зависи от нас.С нашите гласове ще преборим тези на мафията,на общинските мишоци и на циганите,време е за промяна!!!

читателка
читателка
11.09.2015 14:02 14:02

Кой каквото иска,това да пише и говори. Едное ясно,време е за промяна,16 години стигат,а 20са мозохизъм. Беливанов е пълнапротивоположност на феодала,защото ечестен,почтен,сговорчив,позитив� �н идобронамерен. Ако искаме в този градпрозрачно управление,отворени врати наобщината за всеки гражданин,инвестиции безрекет,работни места за младите испокойствие,това е човекът. Просто идете игласувайте! Стига страх! Не мислете като чели всичко е предрешено,защото не е и зависиот нас.С нашите гласове ще преборим тези намафията,на общинските мишоци и нациганите,време е за промяна!!!

Мери
Мери
09.09.2015 11:39 11:39

Браво г-н Беливанов!!!! Браво че има такива истински хора който не целят да превърнат в капсула града ни смятат че е нужно да се развива не само да крадат! Браво за волята и желанието което струи от Вас! Всички разумни хасковлии ще ви подкрепят убедена съм!!! Бъдете благословен и винаги така борбен и положителен човек!! АЗ И МОЙТЕ БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ВАС!

gogo
gogo
09.09.2015 11:10 11:10

Истината е, че сегашния феодал толко срина имиджа на града ни, че който и да дойде в близко време драстична промяна не може да се очаква. Тези неща с магическа пръчка не стават. Докато ние вървяхме и вървим назад, други градове дръпнаха много и са светлинни години пред нас. Така че по-спокойно с обещанията. На този етап е важно да дойде нов кмет, да има промяна в управлението и да се започне нов к*рс на работа, пък с течение на времето да се надяваме, че нещата ще се нормализират.

привърженик
привърженик
09.09.2015 11:01 11:01

Последният абзац от написаното е много верен.

Севастократор калоян
Севастократор калоян
08.09.2015 21:10 21:10

Бай дабри почна кампанията с приказки от стари шкафове приказки под шипковия храстОт 25 г тия кьюорфишеци ги слушаме Слушахме и при желю и при п стоянов и при гоце и при мадридския тарикат симо фалшивия царОт 16 г ги слушаме и от сегашния феодал гошко узунджовски Всичко се върти като на престаряла плоча разликата е в годините и в ентусиазма на глупаците които гласуват Гошката уж нямаше да се кандатира за нов мандатно покрай боклука и задоволстото от постижението на отрочето си ДЕПУТАТ реши отново да поведе борба Дали дядо добри или гошко или няксой друг ще е кмет ще решат глупаците наречени избиратели или по точно ЕЛЕКТОРАТ

На Куку Кукуто
На Куку Кукуто
08.09.2015 21:12 21:12

Ако Беливянов е луд ти какъв си? Човекът е казал какво иска да направи.

BON4O
BON4O
08.09.2015 21:34 21:34

AZ SAM MAIKA TI

Не на партийната система
Не на партийната система
08.09.2015 23:04 23:04

Беливанов активно обещава много неща както всички преди него.аз питам като гласуваме за него и не изпълни това което е написъл как можем да му потърсим отговорност.

гражданин
гражданин
08.09.2015 23:37 23:37

Беливанов го познавам от поне 20 години. За това време съм разбрал, че е човек, който държи на думата си. Освен това изглежда много сговорчив да не кажа мек и благ, но сис сигурност знае кога и как да се наложи. Питайте служителите му в областна администрация сега. не крещи не вика но всички задачи се изпълняват в срок, както е наредил. Човека има подход към служителите си. Щ го подкрепя защото знам, че това което го казва ще е негова цел и той ще направи всичко възможно да я достигне!

Кирев
Кирев
08.09.2015 23:52 23:52

Познавам Беливанов и освен да кажа,че е народен човек с голямо Ч и невероятен професионалист,доказал се във времето.Интелигентен и отговорен. Много ще се радвам той да е новия кмет на Хасково. Пожелавам му успех и мисля,че Хасково ще го подкрепи.

Дора
Дора
09.09.2015 0:00 0:00

Аз мисля, че това е един достоен човек , който е честен с хората и мисля да го подкрепя на предстоящите избори !

Жужи
Жужи
09.09.2015 0:19 0:19

Г-н Беливанов е един достоен човек, с богат опит, знащ и действащ само в правилната посока. Той ще бъде един достоен КМЕТ, с който нше хасковлий само бихме се гордяли. Успех, г-н Беливанов!

Ч
Ч
09.09.2015 8:58 8:58

Човекът Беливанов най- добре ще направи да си гледа старините и да не се впряга да вади на разни мързеливци кестените от огъня

горд Хасковлия
горд Хасковлия
09.09.2015 10:30 10:30

Господин Беливанов, след като толкова държите на инвестициите в Хасково, можете ли да ми отговорите на следния въпрос: Защо преди време, когато кметът Георги Иванов доведе инвеститор, който искаше да построи завод за ел.части и материали, съветниците на ГЕРБ гласуваха против продажбата на терен за завода!!! Не ви ли е срам, г-н Беливанов, сега да излизате и да говорите такива измислици и не*ивалици!

Анонимен
Анонимен
09.09.2015 10:53 10:53

Напреднала се мишката ДЕЛЯН и се родиха 5
мъртви мишка.
Ей тарикат що не кажеш за провала ти със сканирането.
А кажи защо Б.б не те до любов като си голям и незаменим фактор.
Но понеже си МАСОН и служиш на Дявола.масоните те върнаха.

Когато човек дойде за работа при теб почваш да си играеш с телефона или гледаш небето с думите сега не е времето обади се след 2 месеца година.
не
Но за пари се говори друго.
НЕ СТЕ ПО ХРИСИМИ.

Ангелов
Ангелов
16.09.2015 8:47 8:47

Защо ГЕРБ не дава пари на общините,чиито кметове не са от ГЕРБ? Защо бюджетът на община Хасково е 53 милиона лева,а на София е 1милиард и460 милиона.Колко още пари се изливат в София по национални проекти? Как да се развива град и община без пари? Какво си направил и ти,Беливанов,и другите гербери от Хасково в управлението на държавата,за да привлечете държавни пари в общината? То бива бива дебелоочие,ама трябва да има мяра.

Back to top button