Хасково

80 опита за самоубийство в Хасковско, 8 на ученички

Пресконференция

Красимира Богданова

80 опита за самоубийство са регистрирани от началото на годината в Хасковска област, съобщи на пресконференция психологът към РЗИ Красимира Богданова.

27 мъже са посегнали на живота си, а жените са 53. Пет от всички опити са завършили със смърт.

8 момичета до 18-годишна възраст са направили опит за самоубийство, като най-малката от тях е на 13 г.

Най-много жени – 17, са направили опит да сложат край на живота си във възрастовата група 19 – 30 г.

Безработните са 43, а разведените и несемейните – 51.

Най-често са използвани медикаменти, а 15 – хладни оръжия.

90% от опитите за самоубийство са на хора в градовете. От всички в два от случаите става въпрос за втори опит.

Профилът на самоубиеца е жена между 19 и 30 г., безработна, разведена или несемейна.

Причините хората да посегнат на живота си са комплексни, най-често става въпрос за форма на протест, а едва около 10% от случаите има психично разстройство. В близо половината от случаите се говори за внезапен акт на мисълта, причинен от натрупаните проблеми. Психолозите използват формулировката – значима за личността ситуация. Тя е различна за всеки човек и зависи от прага на чувствителност. За това е нужно проблемите да се споделят и при необходимост да се потърси психолог, който да насочи към правилното им разрешаване.

За същия период на миналата година опитите за самоубийство в региона са 78.

Пресконференцията бе по повод Световния ден за суицидопрофилактика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Рени
Рени
10.09.2015 13:09 13:09

Тази госпожа не е никакъв психолог, чете статистики и информация, която е намерила от нета и която всеки човек може да си набави. Ако на Красимирчето й зададете конкретен въпрос на който да отговари от нейно име, от практиката й ще разберете що за измислен психолог е.

chitatel
chitatel
10.09.2015 15:19 15:19

A koi e nai-kadarniq psiholog v oblastta

Лора
Лора
10.09.2015 19:04 19:04

Не знам кой е най-кадърния психолог в областта, ама досега никой не си е правил реклама като тая госпожа.Мине не мине време и Красимира прочете някоя и друга статия изровена от нета и се прави на психолог, просто заблуждава хората. Дори тази информация не е достоверна, защото тя е извадена от спешен център, фактите от Съдебна медицина говорят друго. За да стане психолог госпожата й трябват още доста годинки специализации и квалификации.

Пипи
Пипи
10.09.2015 22:33 22:33

Госпожата на снимката не е никакъв психолог, а прилича на пенсионирана чалгаджийка с тези тенекии по себе си. Не напразно почти всяка фолк певица учи психология само за престиж, защото може да си купи диплома. Красимира Богданова е точно на нивото на дипломираните псижоложки от чалгата -Райна и Кали.Но за разлика от чалгаджийките, които са добри в пеенето, Красимира за нищо не става.

Back to top button